Buď  skončí na ulici, nebo jim zvednou nájem. Nájemníky městských bytů, kteří  byt získali v tíživé životní situaci, nečekala žádná dobrá možnost. Písečtí radní nakonec kývli na mírnější variantu a zvýšení nájmu o deset korun za metr čtvereční bytu, a to u nájemníků, kteří jsou v bytu déle než tři roky.

Podle starosty Ondřeje Veselého se nájemníci nesnaží svou situaci řešit. „Byty jsou určeny pro pomoc lidem, kteří se přechodně dostanou do špatné  situace. Máme tam ale i nájemníka přes třináct let. To není tíživá životní situace, to je už životní standard," podotkl starosta Ondřej Veselý.

Problémy se z bytů navíc přesouvaly i na veřejná prostranství. „Nelze říct, že by na Nábřeží 1. máje byla vyšší kriminalita, ale vzniklo nám tam takové malé ghetto. Nejde přeci jen o lidi zrovna sociálně orientované," dodal starosta.

Důchodce František Kofroň bydlí nedaleko. „Chodím tím místem poměrně často a je pravda, že to tam často obsazují, jak se říká, nepřizpůsobiví. Plán města vítám. Na druhou stranu se ale musí  pečlivě posoudit, jestli na tom lidé i po třech letech opravdu nejsou špatně," myslí si pětašedesátiletý František Kofroň.

Městští úředníci doporučovali radním tvrdší variantu ukončení nájmu po třech letech, pokud bytová komise nedoporučí prodloužení. „Výjimku by dostal například invalidní důchodce. Město má dost  bytů, které můžou lidé získat ve výběrovém řízení. Neblokovaly by se pak byty pro osoby v tíživé životní situaci," vysvětlila Milena Hladíková, vedoucí odboru rozvoje, investic a majetku města.

Byty pro lidi v tíživé situaci   mají nižší nájemné. V ostatních městských bytech se platí 60 až 80 korun za m², tady to bylo téměř vždy 50 korun.

Zdražení
Písek má 64 bytů pro osoby v tíživé životní situaci. Sedmdesát procent lidí je v bytech déle než tři roky. Podle města svou situaci neřeší, zdraží jim proto nájem.