Město Milevsko by mohlo centrálně nakupovat elektrickou energii a plyn na komoditní burze. „Budeme vybírat dohodce, který pro nás bude na burze nakupovat," vysvětlil starosta Zdeněk Herout. Řád burzy totiž nedovoluje, aby město na burze přímo obchodovalo.

Milevští si od nákupu na burze slibují udržení cen za energie. „Kdybychom měli věřit všem, kteří se tím zabývají, tak ušetříme mnoho peněz. Ale kdyby se nám podařilo udržet současné ceny do budoucna, bylo by to dobré," konstatoval místostarosta Martin Třeštík.

„To je vlastně úspora. Ceny energií jdou neustále nahoru," poznamenal starosta Herout.

Milevsko by si při nákupu určilo maximální cenu a dražba by šla směrem dolů.

„Můžeme si říci, že je pro nás minimum pětiprocentní úspora ze současných cen, ale pak se může stát, že energie nenakoupíme," vysvětlil místostarosta Třeštík, podle kterého nelze nakupovat na burze kdykoliv.

„Nakupuje se na určité období. Byli bychom velmi rádi, kdyby to platilo  už pro celý příští rok. Ale musíme nejprve vybrat dohodce," řekl místostarosta.

Nyní město nakupuje elektrickou energii a plyn na základě smlouvy s každou firmou zvlášť. Podle plánů města by mohly společně s ním využít komoditní burzu také jeho organizace, ale i obce ve správním obvodu.