Je to akce, na kterou je Milevsko pyšné. Každoročně díky ní přijíždějí do Milevska tisíce lidí. Proslulé milevské maškary by do města mohly lákat turisty a návštěvníky nejen při samotném velkolepém průvodu, ale i po zbytek roku. V prvním patře budovy spořitelny na náměstí E. Beneše by totiž mohlo vzniknout muzeum maškar.

Autorem myšlenky je předseda Maškarního sdružení Milevsko a radní Karel Procházka. „Maškary k Milevsku patří a město velmi zviditelňují. Nikde jinde v České republice nemají maškary takovou tradici a velikost jako u nás. Navíc nikde muzeum maškar není," řekl.

Vize je podle místostarosty Martina Třeštíka ta, že by se nejednalo o tradiční „nehybné" muzeum. „Ale o takové, kdy se budou moci zájemci vyfotit v masce nebo vidět novodobé filmové záznamy," vysvětlil Martin Třeštík.

Dodal, že cesta k uskutečnění je dlouhá, ale čistě teoreticky by se s tím mohlo začít už nyní. Prostory, které mají téměř 170 metrů čtverečních, nevyžadují velké zásahy. Také sem vede výtah.

I podle starosty Ivana Radosty by si maškary své muzeum zasloužily. „Jsou výjimečné. Říkali jsme si, zda je neposunout dál. Zdá se nám škoda, že se maškary tak dlouho chystají a za jedno odpoledne to uplyne," konstatoval starosta.

Prostory po spořitelně, kde se ještě nachází kóje pro zákazníky, se Milevsku dlouhodobě nedaří obsadit. Další pokus činí rada města nyní. Nezájem firem a dalších institucí přivedl radní k otázce zabývat se využitím prostor. Muzeum maškar jim přijde jako vhodné řešení.

Milevské maškary se uskuteční v sobotu 6. února 2016 a jejich motto zní: „Malý Ryjo de Žanéro". Organizátoři avizují, že budou chtít překonat vlastní rekord v počtu masek, kterých do průvodu v roce 2011 vyrazilo 629.