Šest hostinských-finalistů předvedlo svoje umění před porotou složenou ze sládků Pivovarů Lobkowicz a Pavla Mauera, pořadatele Prague Food festivalu.

Vítězkou Akademie pivních znalců Pivovarů Lobkowicz se stala Martina Třeštíková z restaurace Belveder v Protivíně.

Finalisté soutěžili v disciplínách: znalosti o Pivovarech Lobkowicz a jejich produktech, ve znalostech z oblasti péče o čepované pivo, znalostech pivního trhu v ČR a nakonec samozřejmě v čepování piva. Odpovídali také na dotazy porotců.

Mezi šesti finalisty soutěže byly tři ženy. A jak se ukázalo v průběhu finále, jejich znalosti i dovednosti při čepování se nakonec prokázaly jako nejlepší. Všechny tři ženy se umístily na stupních vítězů a nechaly za sebou své mužské protivníky.

„Pro mnohé může být překvapení, že ve finále výčepních byly a vyhrály ženy. Profese hostinského a čepování piva jsou stále vnímány jako mužská záležitost. Ale je vidět, že tomu tak vůbec není. Pečlivost, zručnost, znalosti, láska k pivu a vztah k hostům jsou samozřejmě vlastní i ženám za výčepem,“ říká Bořivoj Bartoněk, obchodní sládek Pivovarů Lobkowicz. „Je také třeba říci, že všichni finalisté prokázali skutečné mistrovství a rozdíly byly minimální. I nervozita samozřejmě hrála svou roli, vždyť odpovídat na dotazy a načepovat to nejlepší pivo před zraky přísné poroty složené ze čtyř sládků a proslulého odborníka na gastronomii není vůbec jednoduché. Všem patří veliké poděkování a hlavně uznání,“ dodal Bořivoj Bartoněk.

Výsledky finále Akademie pivních znalců:

1. místo - Zlatá plaketa APZ: Martina Třeštíková, restaurace Belveder, Protivín
2. místo - Stříbrná plaketa APZ: Eva Jandová, Radniční sklípek, Kroměříž
3. místo - Bronzová plaketa APZ: Veronika Štěpánová, Šnyt Nová louže, Ústí n/Orlicí
4. až 6. místo - Certifikát účastníka republikového finále APZ
Pavel Toman, Šnyt Nová louže, Ústí n/Orlicí
Tomáš Hudeček, Prostějovský Šnyt, Prostějov
Petr Pešek, U Vychopňů, Vsetín

Do Akademie pivních znalců se v průběhu listopadu 2016 až ledna 2017 zapojilo celkem 369 hostinských z celé České republiky. V únoru 2017 se konala regionální kola, ve kterých účastníci změřili svoje znalosti a dovednosti v péči o čepované pivo. Na přelomu března a dubna 2017 se nejlepších 12 účastníků programu utkalo ve dvou finálových kolech programu, ze kterých se šestice nejúspěšnějších hostinských kvalifikovala do finále.

Cílem akademie je zlepšení pivní kultury, osvěty a především kvality čepovaného piva pro zákazníky. „Sládek pivo vaří a hostinský jej dělá – to je motto Akademie,“ říká Bořivoj Bartoněk. „Proto věnujeme vzdělávání a vztahu hostinských k našemu pivu prvořadou pozornost.“