Ruina bývalého statku, která již téměř tři desetiletí hyzdí centrum Malšic, půjde možná brzo k zemi. Alespoň v to doufá starostka Miloslava Šebková.

Ruina statku hyzdí centrum Malšic už tři desetiletí.Zdroj: Deník/Jiří Dintar„Nemovitost jsme koupili, protože doufáme, že se nám podaří zrušit prohlášení věci za kulturní památku a odstranit tak třicetileté chátrání budovy, která je opuštěna už od roku 1987,“ uvedla starostka.

Již koncem dubna požádali Malšičtí ministerstvo kultury o zrušení ochrany. Pokud jí bude zbavena, budou dále žádat o její demolici. Na místě pak již nic dalšího stavět neplánují.

„Odkryje se tak hezký pohled na areál školy,“ dodává Miloslava Šebková.

Malšice se staly vlastníkem nemovitosti již podruhé. Poprvé jej zakoupily v roce 2006, důvodem bylo strhnutí kamenné zdi, která ohrožovala děti z blízké základky. Po prodeji se její nový majitel chystal dům opravit, ale po jeho smrti nabídl dědic dům za 200 tisíc Malšickým zpět k odkupu. Ti na nabídku kývli a nyní čekají na vyjádření ministerstva.

Podle vyjádření Marie Vlčkové ze Státní památkové péče má i ruina urbanistickou hodnotu.
„Cenný je tvar i štuky štítu, stejně jako systém průčelí či klenby v kuchyni i předsíních,“ uvedla již dříve památkářka.

Na demolice se připravují také v Bechyni, Chýnově a Táboře.

Bývalá jatka v Bechyni.Zdroj: Deník/Jiří DintarV lázeňském městě jsou o velký krok blíž realizaci. K zemi se snesou bývalá jatka za stadionem. Tajemník František Stach potvrdil, že do konce roku chtějí mít hotovo. „Zatím nemáme firmu, která je zbourá, ale letos by to mělo být. V rozpočtu už na bourání máme necelý milion připravený,“ upřesnil.

Důvodem je havarijní stav objektu. Radnice zatím nemá plán, jak uvolněné místo využije. Starosta Pavel Houdek předpokládá, že k tomu vypíší anketu. On sám se kloní k názoru, že by tu zázemí měli dostat sportovci.

Bývalá kasárna Jana Žižky v Táboře.Zdroj: Deník/Jiří DintarNež se v Táboře snesou k zemi dvě bývalé vojenské budovy v kasárnách Jana Žižky, bude trvat podstatně déle. Jejich majitel – stát se stále snaží objekty zpeněžit. Až v případě neúspěchu je bezplatně převede na město. Po jejich demolici vznikne na místě nový park.

Neutěšený stav bývalých kasárenských budov státu narušuje pietu sousedního památníku na popravišti.
Státní domy dělají ostudu bývalému popravišti


Bývalý pivovar v Chýnově.Zdroj: Deník/Jiří DintarPlánovaná demolice chýnovského pivovaru se výrazně urychlí. Oproti původnímu únorovému termínu, kdy měl jít pivovar k zemi, se s demolicí začne už začátkem srpna. Už v červnu totiž uhynuli mladí čápi, kvůli kterým plánovali demolici až na únor příštího roku.

„Začneme dřív. Vše jsem napsal, nafotil a poslal do Ceských Budějovic na odbor životního prostředí Krajského úřadu. Zpátky přišel přípis, že v tomto případě už dál nemusíme čekat na odlet čápů, když nemají mladé. Žádné rušení už se jich netýká,“ vysvětlil starosta. Do demolice se tak chystají pustit dříve. „Kolem prvního srpna začneme bourat,“ potvrdil.

Na místě ruiny pivovaru postaví Chýnovští novou sportovní halu.
Pivovar zbourají. Hned jak odletí čápi

Kromě demolice se Chýnovští zároveň pustí do rekonstrukce střechy administrativní části pivovaru, jež má zůstat zachována.

„Vyměníme kompletně krovy i krytinu, s pracemi začneme souběžně s demolicí staré části,“ uzavřel Pavel Eybert.