V Písku se do této akce zapojila tři knihkupectví, a to Elim, křesťanská společnost pro evangelitaci a diakonii v ulici Leoše Janáčka, Elim, křesťanská společnost pro evangelitaci a diakonii na Velkém náměstí a Kanzelsberger v Nerudově ulici.

Knihkupectví Elim je nejstarším soukromým knihkupectvím v České republice. Nabízí velký výběr knih různých žánrů. Zisk z prodeje knih využívá pro podporu práce s dětmi a mládeží. „Často se hovoří o tom, že lidé málo čtou, v prodeji knih se to neprojevuje. Je na stejné úrovni jako v předcházejících letech. Zájem je především o regionální autory, jako jsou Ladislav Beran, Pavel Sekyrka, Jaroslava Pixová nebo Jiří Fröhlich a Radka Velková," informovala Elena Bělová z knihkupectví Elim v Janáčkově ulici v Písku.

Lidé často kupují také detektivky, světové bestsellery, na odbyt jdou zvláště před Vánoci dětské knížky, teenageři dávají přednost fantasy literatuře. Elim prodává také cizojazyčnou literaturu a učebnice.

Druhá prodejna Elimu na Velkém náměstí se vzhledem k poloze v centru města specializuje na průvodce, mapy a plánky. „Kolem tohoto knihkupectví projde velké množství turistů, kteří jsou častými zákazníky," dodala Elena Bělová.

Akce se koná dnes (23. dubna) na Světový den knihy a autorských práv, tedy v den, který je po celém světě svátkem knih a čtení. Do kampaně, která bude letos zaměřena na podporu kamenných knihkupectví, se zapojili nakladatelé a knihkupci po celé republice. V tento den si bude možné nakoupit knihy s patnáctiprocentní slevou a zúčastnit se spousty doprovodných akcí.

23. duben vyhlásila světová organizace UNESCO Světovým dnem knihy a autorských práv.
Nápad slavit tento den má svůj původ ve španělské Katalánii. 23. dubna se zde oslavuje svatý Jiří a daruje se růže každému, kdo si koupí knihu. Světový den knihy a autorských práv se slaví pravidelně od roku 1995 ve více než sto zemích světa všech kontinentů. Tradičními partnery akcí pořádaných při této příležitosti jsou spisovatelé, učitelé, školy, knihovny, masmédia a další veřejné a soukromé instituce.

Akce Knihy mají zelenou je výrazem solidarity mezi všemi složkami knižního trhu: od spisovatelů píšících knihy, přes nakladatele, jež je vydávají, distributory, kteří je šíří, až po knihkupce starající se o jejich prodej. V České republice podle zvyku stanovuje maloobchodní cenu nakladatel. Z této ceny se pak počítá provize knihkupce a distributora. Jestliže knihkupci poskytnou 23. dubna slevu patnáct procent na veškeré knižní zboží, zříkají se značné části své provize, z níž musí platit nájem, zaměstnance, energie a tak dále.

Proto kampaň Knihy mají zelenou financují nakladatelé a distributoři, kteří se na ni skládají. Organizačně i morálně ji zastřešuje Svaz českých knihkupců a nakladatelů, do kterého během posledních dvou let vstoupila již většina nejvýznamnějších subjektů na trhu.

Na čtenáře čeká Noc s literaturou

Jedna z nejstarších veřejných knihoven v České republice, Městská knihovna v Písku, eviduje 5377 čtenářů, z toho jich je 1430 do patnácti let. Zájemci mají k dispozici přes 144 tisíc knihovních jednotek, a to včetně výměnného fondu pro obecní knihovny Písecka. Kromě knih jde o hudebniny, AV média, v čítárně jsou noviny a časopisy. Přímo v regálech v budově městské knihovny na Alšově náměstí je zhruba 87 tisíc knihovních jednotek.

S výjimkou prázdnin připravuje knihovna každý měsíc hodně akcí pro různé věkové kategorie. „Navíc máme několik projektů, které jsou velmi úspěšné, jako například pro děti Vyzkoušej si skřítka Všeználka – program na rozvoj dětí od dvou let, každoroční Pasování prvňáčků na čtenáře a další. Pro dospělé je zde projekt Knihovna plná života, v jehož rámci se každý měsíc koná několik akcí – promítání, pořady o biozahradě, Creativě Café a podobně. Pro seniory je tu Virtuální univerzita třetího věku," informovala Věra Vodvářková z Městské knihovny Písek.

Kromě pořadů v těchto projektech má knihovna další besedy se spisovateli a autorská čtení. Jen pro ilustraci: v zatím posledním autorském čtení představil písecký autor Pavel Sekyrka svoji románovou prvotinu Bez soudu. Často navštěvované jsou besedy s osobnostmi naší kultury nebo přednášky. Velmi úspěšný byl Hmyzí večer spojený s ochutnávkou.

Letos se písecká knihovna připojuje k celoevropské akci Noc literatury. Ta se uskuteční v pětatřiceti městech ČR ve středu 13. května od 19 do 22. 15 hodin. Cílem je představení současných světových autorů a jejich titulů prostřednictvím veřejného čtení. „Bude to na zajímavých či netradičních, ale i tradičních místech města. Ochutnávku světové literatury nabídnou známé osobnosti. Každou půlhodinu budou mít zájemci možnost vyslechnout si na každém z šesti míst jeden z úryvků vybraných titulů. Kdo navštíví všechna stanoviště, bude zařazen do slosování o jednu z čtených knih," doplnila Věra Vodvářková.

Milevsko

Nejen na besedy, výstavy či autorská čtení láká Městská knihovna Milevsko. „Nové dětské čtenáře postupně získáváme také díky pobočce v Domě kultury a jejím novým vzdělávacím pořadům pro školy a školky. Je velkou satisfakcí, když se děti po absolvování pořadu vrátí do knihovny spolu se svými rodiči či sourozenci a zaregistrují se. Naposled jsme na pobočce přivítali mateřské školky Kytičku a Pastelku," říká ředitelka Petra Bláhová, která má velkou radost z navázání spolupráce s klášterem. Společně pořádají autorská čtení a literární setkání.

Protivín

Městská knihovna Protivín se pravidelně zapojuje do celostátních akcí Březen – měsíc čtenářů a Týden knihoven. Vyhodnocuje například soutěž Nejlepší čtenář knihovny. „Pořádáme také akce pro děti, divadelní představení, výstavy nebo návštěvy knihovny, kde nové čtenáře seznámíme s tím, jak to tady funguje," podotkla za knihovnu Sylva Karfíková. V rámci Týdne knihoven pořádá protivínská knihovna besedy, soutěže či zápis nových čtenářů zdarma. Celoročně knihovna připomíná významná výročí spisovatelů a spolupracuje s místní školou.

Mirovice

O tom, že dnes mají ve vybraných knihkupectvích knihy zelenou a je možné je koupit se slevou, informuje své čtenáře také mirovická knihovnice Jana Bílková. V Mirovicích má v současné době 79 dospělých a 47 dětských čtenářů. Dospělí mají nejraději regionální knihy, ženské romány a cestopisy. „Snažím se podchytit zájem dětí o knihy od prvních tříd. Míváme pasování na čtenáře a společná čtení. Dětskou knihovnu máme přímo v areálu školy, takže si tam mohou děti jednou za dva týdny o polední přestávce knihy půjčit," vysvětlila Jana Bílková.

Mirotice

V mirotické městské knihovně upřednostňují pro zviditelňování knih tradičně měsíc březen. „Pořádáme společné čtení pro školáky z první a druhé třídy, ale také pro děti ze školky. Na konci školního roku pak připravujeme pro prvňáčky už třetím rokem pohádkovou formou pasování na čtenáře," vysvětlila knihovnice Monika Chylíková. Děti si také odnášejí přihlášku do knihovny. V současné době má knihovna kolem dvaceti dětských a osmdesáti dospělých čtenářů. Mezi nejčastěji půjčovanými knihami bývá literatura faktu, válečná historie a ženské romány.

Kovářov

V kovářovské knihovně kladou velký důraz na vychovávání si nových čtenářů. Knihovnice Štěpánka Rybníčková sem každý měsíc zve děti ze družiny a děti z mateřské školy. K tradičním akcím v knihovně patří i Noc a Andersenem, kdy účastníci přespávají v knihovně. „Letos jsme ji dělali po jedenácté a zúčastnilo se 53 dětí a deset dospělých," pochvaluje si knihovnice. Co se týče dospělých, pravidelné akce akce pro ně knihovna nepořádá, ale snaží se reagovat na jejich přání a přivážet jim knížky z milevské knihovny, o které mají zájem.

ANKETA: Čtete rádi knihy? Jaké?

Ivana Zieglerová
Smetanova Lhota

Mám spoustu encyklopedií, ze kterých čerpám potřebné informace také pro děti ve škole, které učím. , Ráda si ale přečtu oddychové romány, nic těžkého. Život je hektický, tak si vybírám na čtení takové knihy, abych si při jejich čtení odpočinula. Mám ale také ráda historické, přírodovědné a cestopisné knihy.

Jakub Pavelka
Rakovice

Knížky nečtu skoro vůbec. Čtu časopisy, nejvíc časopis Chovatel, protože chovám králíky, slepice a kozy. Ale líbila se mi kniha Hoši od Bobří řeky od Jaroslava Foglara, tu jsem si přečetl rád.

Magdaléna Kulasová
Čimelice

Čtu ráda a hodně, baví mě to. Nejraději čtu starší knížky jako třeba Janu Eyrovou od Charlotte Brontëové nebo Pýchu a předsudek od Jane Austenové.

Milada Jiroušková
Podolí I
V poslední době se vyžívám v etymologických slovnících, kde hledám původ křestních jmen či příjmení. Také ráda čtu regionální literaturu a knihy o první světové válce. Kolikrát sáhnu k pohádkám a ke knížkám z dětství. Mými oblíbenými spisovateli jsou Karel Čapek, Frigyes Karinthy a Ludvík Aškenazy. Ráda čtu povídky.