Lávka spojující oba břehy řeky Otavy nad Městským ostrovem prošla rozsáhlou rekonstrukcí před téměř třemi desítkami let. Ale nyní už se její stav zhoršil natolik, že byla nebezpečná pro chodce i projíždějící cyklisty.

„Vlivem stáří kotvících vrutů, deštěa následného vysychání nášlapných fošen došlo ke změnám tvaru, a tím také k uvolnění těchto fošen. Z tohoto důvodu neodkladně Městské služby Písek uvolněné fošny zpět upevnily do správných poloh,“ vysvětlila důvod zásahu Lenka Gareisová, tisková mluvčí MSP.

Na rok 2019 městské služby plánují celkovou rekonstrukci lávky, která bude město z jeho rozpočtu stát zhruba pět milionů korun. „Do této rekonstrukce je zahrnuta oprava spodní stavby a nosné konstrukce, očištění a opatření konstrukce a zábradlí novým antikorozním nátěrem a zesílení oslabených prvků konstrukce,“ doplnila Lenka Gareisová.

Lávka přes Městský ostrov bývala původně dřevěná a vedla ze břehu od svatotrojického hřbitova na ostrov a odtud do Ostrovní ulice se lidé i náklad převáželi. Kvůli ledovým dřenicím při jarním tání na Otavě se před zimou bourala a na jaře se musela znovu stavět. Trvalá kovová a betonová konstrukce je nad ostrovem od roku 1929.