Jedná se o akci přírodovědného oddělení Prácheňského muzea v Písku, během které každoročně odchytí, zkontrolují a okroužkují stovky ptáků. Od roku 1977, odkdy se akce koná, zde bylo okroužkováno více než 35 tisíc ptačích jedinců sto sedmi ptačích druhů.

Letos zatím prošlo rukama ornitologů přes pět set nově okroužkovaných ptáků plus asi 250 znovu odchycených. Nejčastějším druhem je rákosník obecný, dále rákosník proužkovaný či pěnice černohlavá. Po delší pauze se na Řežabinci opět začíná ve větší míře objevovat sýkořice vousatá. "Sedm let tady tento druh nebyl, ale letos se vrátili. Víme minimálně o osmi dospělých párech, které vyvedly mláďata," konstatoval zoolog Prácheňského muzea Jiří Šebestian.

Co se týče letošního roku z hlediska počasí, nebyl pro ptáky špatný. "Hnízdní sezona se vydařila. Bohužel ale nejsou ideální podmínky na odchyt ptáků. Jeden den jsme kvůli dešti nemohli chytat vůbec. Kromě toho je poměrně silný vítr, a tak musíme kontrolovat sítě častěji," doplnil ornitolog.

Akce je určena i pro zájemce z řad veřejnosti. Řežabinec jich v uplynulých dnech navštívilo přes dvě stě. Možnost vidět odchyt a kroužkování na vlastní oči a dozvědět se zajímavosti z ptačí říše máte ještě do úterý vždy od 6 do 18 hodin.