Mirovičtí žáci jsou ve Švýcarsku na výměnném pobytu

Mirovice – Někteří žáci a pedagogové mirovické základní školy začali školní rok s dvoudenním předstihem, protože se účastní tradičního výměnného pobytu ve Švýcarsku.

V tomto školním roce čekají na žáky a příznivce zdejší školy novinky. „Plánujeme novou podobu webových stránek, o jejichž konečné podobě budeme rozhodovat společně  s žákovským parlamentem. Také se pokusíme znovu oživit školní facebook," uvedla nová ředitelka ZŠ a MŠ Mirovice Jitka Šebková. Při skole budou letos otevřená dvě oddělení družiny a mateřská škola bude mít tři třídy.

Starý papír svezou v Miroticích v pátek

Mirotice – Papírový odpad mohou lidé v Miroticích odkládat ve sběrném dvoře a v areálu základní školy. „Někomu by možná více vyhovovalo rozmístění kontejnerů nebo takzvaných hnízd na starý papír. To by ale muselo město nakoupit asi třináct kontejnerů, a jen jeden stojí kolem deseti tisíc korun. Další nemalé náklady by stálo jejich vyvážení cizí firmou, protože město na kontejnery nemá vhodný dopravní prostředek," vysvětlil tajemník městského úřadu František Hřebejk. Proto chtějí vyzkoušet, jak by to fungovalo, kdyby vedení města vyhlásilo pravidelný svozový den papíru.

První termín mají už v pátek 4. září. „Městská multikára objede v dopoledních hodinách město a bude svážet starý papír. Ten ale musí být svázaný do balíků, aby se s ním mohlo manipulovat," doplnil František Hřebejk. Pokud se ukáže, že tuto službu lidé využijí, budou ji opakovat.

Cyklopuchejř startuje v sobotu

Vráž – Příznivci vrážské turistiky a cykloturistiky se mohou těšit na sobotu. Vedení obce pro ně připravilo podzimní výlet Cerhonický cyklopuchejř II. Startovat se bude v sobotu od 10 hodin U Kaštanu ve Staré Vráži. Cyklovýlet je určený pro všechny věkové kategorie. Občerstvit se bude možné v hospodě U Furianta. V případě nepříznivého počasí se akce ruší.

Přednáška o zbraních

Horosedly – V pátek 11. září se bude konat od 19 hodin v pohostinství Juvena v Horosedlech přednáška s ukázkami nazvaná Zbraně 2. světové války v podání ředitele Milevského muzea Vladimíra Šindeláře.