Ohřev vody v bazénu by stál milion ročně

Protivín - Město pokračuje v plánech na stavbu nového koupaliště u sportovního areálu. V současné době řeší jeden poměrně významný problém, a to ohřev vody. „Technický problém to není, ale pokud jde o peníze… Voda, kterou bychom přivedli z vrtů v Milenovicích, má šest stupňů Celsia a my ji potřebujeme ohřát na dvacet pět stupňů Celsia. Sto tisíc korun stojí ohřát vodu o stupeň," vysvětlil starosta Protivína Jaromír Hlaváč.

Bez tepelných čerpadel to tedy pravděpodobně nepůjde. Byla by třeba tři tepelná čerpadla, což jsou zhruba tři miliony korun na jejich pořízení. „Ohřev vody by nás pak ročně stál milion korun," doplnil starosta.

Pro město by bylo ideální získat na stavbu bazénu dotaci. Zatím však žádný vhodný dotační titul vypsaný není. Pokud se objeví, čeká Protivínské rozhodnutí, zda do záměru půjdou, nebo ne. A to i v případě, že dotace v dohledu nebude.

„Pokud bude verdikt ano, máme připravený projekt a všechno potřebné bude v podstatě hotové během tří měsíců," podotkl Jaromír Hlaváč. Odhad na vybudování bazénu je 40 milionů korun.

Do Protivína dorazí historická vozidla

Protivín – Vzpomínku na květnové dny nevynechají ani letos v Protivíně. Ve čtvrtek 7. května přijede do města kolona historických vojenských vozidel. Dorazit by měla v 9 hodin na Masarykovo náměstí. Následovat bude uctění památky a položení věnce u pomníku padlých. 

Památník se chystá na novou sezonu

Protivín – Památník města Protivína, který je pobočkou Prácheňského muzea v Písku, zahájí 1. května novou sezonu. Až do konce října zde budou k vidění historické exponáty z pravěkého a raně středověkého osídlení na dolní Blanici, dějiny města Protivína i předměty každodenní potřeby domácností z přelomu 19. a 20. století. Za tuto expozici byl památník oceněn pro přitažlivý způsob ztvárnění tématu město – krajina – lidé s řadou interaktivních prvků a výstava patří k nejmodernějším v jižních Čechách.
Dále mohou návštěvníci vidět expozici nazvanou Exotická příroda, kde najdou exotický svět hmyzu, svět pod mořskou hladinou, pobřeží řek, jezer a moře, svět pralesů, hor, savan a pouští.
Památník připravuje také krátkodobou výstavu, která zde bude od začátku května do 5. srpna. Jedná se o fotografie na téma Železnice objektivem Heleny Mašindové. Vernisáž výstavy se bude konat v pondělí 4. května od 17 hodin.

Pěvecké sbory připravují koncert

Protivín – Děti z dětských pěveckých sborů při Základní škole Protivín připravují XXII. jarní koncert. Uskuteční se v pátek 15. května od 18 hodin v protivínském domě kultury. Jako hosté dorazí dětské pěvecké sbory Nokturňáček a Koťata při Základní škole Sezimovo Ústí.