Lesáci bojují proti hmyzím škůdcům

Písek – Loňské sucho se katastrofálně podepsalo na převážně smrkových porostech v celé republice. Výjimkou nejsou ani Písecké hory. „Smrky oslabené nejen suchem, ale i obrovskou úrodou šišek, se staly snadnou kořistí hmyzích škůdců. Stromy postupně umírají po tisících," konstatoval Václav Zámečník, jednatel společnosti Lesy města Písku.
Lesáci se podle jeho slov snaží předejít rozsáhlé hmyzí kalamitě rychlým zpracováním takto napadených stromů. „Proto je nyní v lesích tak rušno. Napadené stromy je nutné nejen pokácet, odvětvit, rozmanipulovat, přiblížit 
k odvozní cestě, ale i odvézt z lesa. Zároveň se musí zlikvidovat klest a upravit vzniklé plochy pro zalesnění. Ostatní, dříve plánované těžby, jsou zastaveny," vysvětlil Václav Zámečník s prosbou o pochopení ze strany návštěvníků lesa.

Na besedě se vyjádří k centru města

Písek – Další beseda z cyklu Občan versus politik, kterou pořádá občanské sdružení Písecký svět, se bude konat 
v pondělí 22. února. Tentokrát bude tématem centrum města a změny, které ho čekají. Diskutovat budou mimo jiné zástupci opozičních stran v zastupitelstvu, podnikatelé 
z centra Písku a architekti. Budou zde i autoři vítězných návrhů architektonických studií.
Beseda začne v 17 hodin 
a předpokládaný konec bude 
v 19 hodin. Koná se v Debatních trámech písecké Sladovny. 

Burza podpoří zařízení v Záhoří

Písek – Benefiční burza oblečení pro mladé se bude od pátku do neděle konat v kavárně U Vavřiny v Písku. Výtěžek bude věnován zvířecímu domovu Sirius v Záhoří. „Pokud byste si zde nevybrali nic do svého šatníku, bude na místě probíhat tombola. Mezi oděvy k prodeji se nachází velmi pěkné kousky, například dva kusy klasické bundy „křivák". A pokud by vás během zkoušení oděvů přepadl hlad, bude k dispozici i malé občerstvení," řekla organizátorka Lenka Michálková. Benefiční burza se bude zítra konat mezi 14. a 18. hodinou, v sobotu od 12 do 18 hodin a v neděli také od 12 a 18 hodin.

Senioři vyzkouší led na zimním stadionu

Písek – Městské služby připravily novinku – veřejné bruslení pro seniory na píseckém zimním stadionu. „První bruslení se uskuteční v březnu. Na našem webu www.ms-pisek.cz bude v nejbližší době upřesněn termín i hodina. Vstupné bude zdarma," informovala Lenka Gareisová, tisková mluvčí Městských služeb Písek. Pokud budou mít senioři o bruslení zájem, městské služby by akci zopakovaly v září.

V Záhoří o tom, jak se žije v Japonsku

Záhoří – Součástí programu valné hromady místní skupiny Českého červeného kříže, která se koná ve čtvrtek od 17 hodin v zasedací síni společnosti AGRO, bude vedle hodnocení dosavadní činnosti 
a plánů pro letošní rok také beseda na téma Jak se žije v Japonsku. O zemi vycházejícího slunce budou od 18 hodin hovořit Klára a Akira Hamanaka.
Na programu budou také ukázky kaligrafie a kimon a výroba a ochutnávka sushi. Beseda je určena nejen pro členky Českého červeného kříže, ale také pro zájemce 
o členství a ostatní obyvatele obce a okolí. 

Kostely si prohlédlo přes 30 tisíc lidí

Písek – První ročník akce Otevřené brány kostelů se setkal s velkým ohlasem mezi domácími a zahraničními turisty. „Tři římskokatolické kostely v Písku si v loňském roce prohlédlo 31 503 lidí," informoval jeden z organizátorů Tomáš Poskočil. Více informací přineseme v sobotním Píseckém deníku.