Písek vytvoří energetickou koncepci

Písek – Písečtí chtějí nechat vypracovat energetickou koncepci města, která by se měla zabývat veškerými energetickými zdroji na území Písku i tím, jak s nimi naložit, popřípadě jak je využít, aby sloužily jako palivo pro zdroje tepla. „Součástí koncepce by bylo i využití odpadů a vůbec tepelné hospodářství," konstatoval místostarosta města Josef Knot.

Radní města už návrh schválili a doporučují zastupitelstvu učinit taktéž. Důvodem je skutečnost, že město bude muset řešit, jakým způsobem bude dál nakládat s odpady. „Tuším, že do roku 2023 máme možnost s nimi nakládat jako dosud, ale od roku 2024 přijdou nová striktní opatření, která budou mít zásadní dopad na odpadové hospodářství," vysvětlil místostarosta.

Písek bude muset investovat do odsíření teplárny. „Původně se počítalo s částkou asi 300 milionů korun, poté vznikla studie, která říká, že by se náklady mohly dostat pod sto milionů korun," informoval Josef Knot.

Radní také doporučují zastupitelstvu města, aby vytvořilo pracovní skupinu, která by měla zadat podmínky pro vytvoření této energetické koncepce. „Nominaci do pracovní skupiny už přijal i Petr Kalaš, šéfporadce ministra životního prostředí, který byl svého času také ministrem životního prostředí. Je to odborník na energetiku, takže to pro nás bude přínosem," doplnil místostarosta Písku.

Návrh na vytvoření pracovní skupiny a následné zadání vypracování energetické koncepce půjde do zastupitelstva města.

Elektromobil se osvědčil, ale strážníci ho musí vrátit

Písek – Elektromobil si městská policie pochvaluje pro nízké provozní náklady i tichý chod. Vozidlo strážníkům zapůjčila společnost E.ON začátkem listopadu minulého roku místo elektroskútrů, které by nebylo možné v zimním počasí používat.

„Vzhledem k tomu, že okrskáři hlídkují i v okolních obcích, které se nachází na katastrálním území města Písku, mohou díky elektromobilu provádět intenzivnější kontroly i v těchto lokalitách," popisuje výhody vozu zástupce velitele Městské policie Písek Martin Opava.

„Tichý chod motoru nám umožňuje dostat se tiše do míst, kde je páchána protiprávní činnost, a překvapit tak pachatele. Navíc okamžitě po sešlápnutí plynového pedálu má řidič k dispozici veškerou sílu motoru, a to už od nulových otáček. Za další klady považujeme kromě nízkých provozních nákladů také ekologický faktor," říká okrskář Otto Koukol.

Strážníci elektromobil vrátí společnosti E.ON dnes.