Albrechtičtí chystají sběrný dvůr

Albrechtice nad Vltavou – Albrechtičtí pilně pracují na zeleni, opravách cest či přípravách výstavby sběrného dvora. „Loni jsme vysázeli asi čtyři kilometry nových alejí a zrekonstruovali pět kilometrů cest. Teď máme hotové všechny přístupové komunikace k Vltavě od Újezdu do Chřešťovic a všechny přístupové komunikace k píseckým lesům a můžeme dělat souběžné komunikace," uvedl starosta obce Miroslav Ušatý. Albrechtičtí připravují projekt sběrného dvora a kompostárny. „Tím bychom doplnili odpadové hospodářství v obci a byli bychom v tomto směru soběstační," doplnil starosta. V plánu je také dostavba hasičské zbrojnice. 

Márnice se dočká opravy

Mirotice – Vedení mirotické radnice se podařilo získat dotaci od Ministerstva pro místní rozvoj na opravu márnice ve výši přes 243 tisíc korun. Spoluúčast obce bude třicetiprocentní. „Musíme tam opravit střechu, rozpadlé štíty, fasádu, sokl i okna," vysvětlila starostka Martina Mikšíčková. Zastupitelé přijetí dotace schválili. 

Na Vojníkově je zákaz koupání

Písecko – Letní sezona ještě ani nezačala a veřejné tábořiště Vojníkov na Orlíku už má zákaz koupání. Trvalý zákaz používání povrchové vody ke koupání vydala Krajská hygienická stanice v Českých Budějovicích, a to s účinností od pondělí 30. května. Trvalý zákaz vyhlásili hygienici na základě výsledků vzorků vody z let 2011 až 2015, protože voda vykazovala v těchto pěti po sobě jdoucích letech nevyhovující jakost z mikrobiologického hlediska. Ministerstvo zdravotnictví z tohoto důvodu odstranilo Vojníkov ze seznamu přírodních koupališť a hygienici zde po dobu zákazu nebudou sledovat kvalitu vody. 

Albrechtičtí udělají bezbariérové přístupy

Albrechtice nad Vltavou – Obec plánuje novou bezbariérovou trasu, přesněji zpřístupnění obecního úřadu, výtah, zpřístupnění zdravotního střediska 
a knihovny plus bezbariérový přístup od parkoviště 
u obecního úřadu až na náves k nástupišti autobusu, obchodu, poště a spořitelně.
Albrechtičtí podali žádost do národního rozvojového programu mobility pro všechny a spolupracují 
s Centrem tělesně postižených Jihočeského kraje 
a samozřejmě také s lidmi, kterých se to v obci týká.
Jedná se o projekt za zhruba tři miliony korun, 
z čehož by obec mohla minimálně polovinu získat
z dotace. „Jeden a půl milionu bychom mohli dostat
z ministerstva, pak zkusíme požádat na Jihočeský kraj 
a využijeme prostředků 
z Programu obnovy venkova. Myslím, že by se na to daly ve finále sehnat tak dvě třetiny z dotačních prostředků," vyčíslil starosta Albrechtic nad Vltavou Miroslav Ušatý.
Podle starosty je hlavním důvodem fakt, že obyvatelé stárnou a pro některé je problém dostat se například na obecní úřad, který je ve druhém patře. „Netýká se to pochopitelně jen invalidů 
a seniorů, ale také třeba matek s dětmi. Stále častěji se setkávám s tím, že mi lidé řeknou „vy jste ve druhém patře a já už tam nedojdu". Je třeba s tím něco dělat," dodal starosta.
Ve stejné budově jako obecní úřad je také knihovna. 

Pozemky pod cestou město koupí, i když dotaci na opravu nedostane

Mirotice – Mirotičtí zastupitelé schválili odkoupení pozemků pod cestou ve Stráži od státního podniku Lesy České republiky. Jedná se o 184 metrů čtverečních, kdy stanovená cena je 157,60 koruny za metr čtvereční. O možnosti odkoupení pozemků jednali zastupitelé na předchozím jednání. „Původně jsme chtěli pozemek od Lesů ČR odkoupit, abychom mohli požádat o dotaci na opravu cesty v Oboře. Žádost jsme podali na Ministerstvo pro místní rozvoj, ale dotaci jsme nedostali," konstatovala starostka Martina Mikšíčková. Zastupitelé přesto schválili odkoupení pozemků pod cestou za celkovou cenu 29 tisíc korun. O dotaci budou žádat za čas znovu.