Na úrocích město zaplatí 43 167 korun
Milevsko – Je to posvěceno. Město přijalo na obnovu teplovodu v ulici J. A. Komenského devítimilionový úvěr. Rozhodli o tom zastupitelé na svém středečním zasedání. Místostarosta Martin Třeštík v rozpravě vysvětlil, že se do výběrového řízení přihlásily tři banky a že nejvýhodnější podmínky nabídla ČSOB. „Ta kromě úrokové sazby nabídla ještě finanční podporu," uvedl s tím, že zatížení z celé částky je 43 167 korun. „Úroková sazba úvěru je skoro až neuvěřitelně nízká," dodal místostarosta. Město čeká první splátka letos v listopadu, poslední v říjnu roku 2020. Přijetí úvěru podpořili všichni přítomní zastupitelé mimo Tibora Kaleji (ANO 2011), který se zdržel hlasování.

Klášter nabízí scénické čtení  
Milevsko – Kněz Antonín Huvar strávil deset let ve třinácti různých věznicích a lágrech. Scénické čtení z jeho deníku, které se jmenuje Pověsíme jenom faráře, se odehraje v úterý v Latinské škole v areálu milevského kláštera. Účinkovat budou herci Slováckého divadla Jan Horák, Pavel Hromádka a Pavel Majkus. Divadelní představení začne v 19 hodin.  

Oprava v Písecké ulici se opět posouvá

Bernartice – Plánovaná rekonstrukce ve frekventované Písecké ulici v Bernarticích na konci dubna nezačne. Informoval o tom na posledním zasedání bernartických zastupitelů starosta Pavel Souhrada. „Ředitelství silnic a dálnic řeklo, že kvůli uzavírce Žďákovského mostu bude v Písecké ulici velký provoz. Při opravě budou muset být osazeny semafory a hrozily by problémy. Práce začnou na začátku srpna, kdy by se měl otevřít Žďákovský most," vysvětlil starosta. Dodal, že oprava v Písecké ulici bude trvat zhruba tři měsíce a bude rozdělena na etapy. Práce se týkají položení vedení nízkého napětí do země společností E.ON a městys dá nové veřejné osvětlení a vybuduje chodníky. Vylepšení Písecké ulice se mělo uskutečnit už loni, ale Ředitelství silnic a dálnic vydalo k záboru komunikace negativní stanovisko, a to právě kvůli uzavření Žďákovského mostu. Vinou většího zatížení by hrozily kolony, které by zřejmě dosahovaly až na náměstí. 

Křenovičtí lákají na středověk na vsi  
Křenovice – Již tradiční prvomájové oslavy budou v Křenovicích výjimečné. Podle obyvatelky Olgy Kolískové, která všechny 1. května do Křenovic zve, pojali akci jinak. „Již si nechceme dělat legraci z 1. májů, které se pořádaly za minulého režimu, protože to již není aktuální a dělá to teď mnoho obcí, ale my jsme byli první. Letos je to již desátý jubilejní roční, a tak chceme přinést něco nového. A protože se Karel IV. narodil před 700 lety, tak jsme zvolili toto téma," vysvětlila změnu Olga Kolísková. V neděli 1. května ve 13 hodin tak vypukne v Křenovicích středověk na vsi. Kulturní program se bude vztahovat nejen k době Karla IV., ale zahrne období až po husity. Nebude chybět vozová hradba, středověké tanečnice, Karel IV. s jednou z chotí a synem Václavem i Jan Hus a husité. Program se podle informací organizátorů bude konat na návsi. „Budou hrát dvě hudby, jedna přímo na návsi, druhá pak na večerní veselici v obecní hospodě. Vše připravují lidé z Křenovic, jak usedlíci, tak i chalupáři," doplňuje Olga Kolísková. Prvomájovou akci pořádají křenovičtí nadšenci, kteří nacvičují středověké tance už od března, za podpory Obecního úřadu Křenovice a SDH Křenovice. 

Dub letní nominovala
do soutěže knihovna
Borovany – Čtenáři borovanské knihovny přihlásili do soutěže Strom roku 2016 dub letní, který roste na místní návsi zhruba dvě stě let. Na začátku května se dozvědí, zda u odborné poroty uspěli a zda strom postoupí mezi republikové finalisty.
Do tvoření přihlášky se zapojily místní děti, které vymyslely příběh stromu. Využily při tom informaci, že strom vysadil jistý pan Anděl. Knihovnice ještě přihlášku doplnily o anketu mezi obyvateli, co pro ně strom znamená. 

Na Milevsku 
ubývá odpadků
Milevsko – Milevské studenty, žáky a další dobrovolníky čeká další úklid města. Jeden mají za sebou a dva – 19. a 22. dubna – ještě před sebou. I Milevští se tak připojili k akci Ukliďme Česko. 

Vydají se na pochod
Sobota bude ve znamení tradičního pochodu z Onoho Světa na Onen Svět. Zájemci mohou startovat i od DK Milevsko, a to od 7 do 10 h. Z Milevska jsou připraveny trasy pro pěší dlouhé 6, 11, 16, 20, 25 a 28 km, pro cyklisty 25, 34 a 50 km.