Letošní úpravy kruhového objezdu nejsou definitivní
Milevsko – Možná, že bude čekat dál. Provizorní kruhový objezd u Bažantnice, který rozhodně nepatří mezi chlouby města, spíše naopak, se plánované úpravy nemusí dočkat ani letos. Radní Miroslav Doubek, který má na starosti investice, vysvětlil, že uskutečnění je závislé na Jihočeském kraji, který bude investorem dopravní části. „Zatím nevíme, zda se do toho kraj letos pustí," podotkl. Město Milevsko se bude na úpravách provizorního kruhového objezdu, který u Bažantnice zůstal od roku 2013 po rekonstrukci mostu přes silnici první třídy, také podílet. V letošním rozpočtu má na to připraveno 1,5 milionu korun a peníze půjdou na zeleň, veřejné osvětlení či obrubníky.
Práce na konečné podobě kruhového objezdu, který podle příznivců zpomalil a zklidnil dopravu v úseku, město plánovalo už na loňský rok. U plánů ale jen zůstalo. Pokud se podle Miroslava Doubka akce i letos odsune, peníze rezervované v městském rozpočtu najdou jiné využití. Letošní městský rozpočet také počítá s částkou 150 tisíc korun na projekt, který by řešil vybudování další okružní křižovatky ve městě, a to v ulici Čs. legií pod benzinkou. Město si nechalo zpracovat dopravně-bezpečnostní studii, která potvrzuje, že místo je nebezpečné. Chodci a cyklisté tu přecházejí k nedávno vybudované komunikaci na Hajdu. Problémem je i překračování maximální povolené rychlosti či odbočování na vedlejší komunikaci. I v případě tohoto kruhového objezdu město jedná s Jihočeským krajem o spolupráci. Ten je vlastníkem komunikace č. 105, na kterém by stavba vznikla. Kromě těchto jednání je zásadní také vyřešit majetkové vztahy. Dopravní inženýr písecké policie Stanislav Grech okružní křižovatku v ulici Čs. legií doporučuje. „Je to pravděpodobně jediné možné řešení z pohledu bezpečnosti," vysvětlil a dodal, že by nová okružní křižovatka perfektně vyřešila napojení na účelovou komunikaci vedoucí na Hajdu, k benzince i do Blanické ulice. V Milevsku se také mluví o potřebě kruhového objezdu U Broučka v centru města. Jeho výstavba je otázkou budoucnosti. Všechny tři kruhové křižovatky by měly jedno společné: byly by na průtahu městem, kterým je silnice druhé třídy. 

Stavební pozemek zůstává města
Milevsko – O pozemek v nevyužívané části školky Sluníčko v Jeřábkově ulici, na kterém by se dalo stavět, se zájemce přihlásil, pak si to ale rozmyslel. Zastupitelé proto záměr na prodej pozemku ukončili. David Lukeš, vedoucí odboru investic a správy majetku města, poznamenal, že zájemce na požadovanou výši ceny, která je pět set korun za čtvereční metr, předem upozornili a ten s ní souhlasil. „Do záměru se ale nepřihlásil. Pouze nám zaslal, že vyhlášená cena je pro něj neakceptovatelná," vysvětlil k důvodu ukončení záměru. Pozemek má velikost 750 metrů čtverečních. Původní zájemce uvažoval o tom, že si rozšíří svůj pozemek. 

Bernartice v kalendáři být chtějí
Bernartice – Bernartice, které vyhrály v roce 2002 krajské kolo soutěže Vesnice roku, se i pro příští rok zapojí do kalendáře, kde jsou prezentovány právě ty jihočeské obce, které soutěž vyhrály. Rozhodnutí na posledním zasedání zastupitelů sice bylo jednomyslné, přesto bod provázela diskuze. „Má cenu do toho ještě jít?" ptala se zastupitelka Zdeňka Fuková, která reagovala na to, že počet fotografií obce se 
s přibývajícími vítězi snižuje. Starosta Pavel Souhrada se přimlouval za to, aby zastupitelé bod podpořili. Argumentoval tím, že se jedná o prestižní záležitost. Doplnil, že získají dvě stě kusů kalendářů za 6700 korun. Kdyby si ho nechali dělat sami, byl by dražší. „Také nám odpadnou starosti s jeho přípravou," podotkl starosta k výhodám. Kalendář na rok 2017 bude připravovat obec Jarošov nad Nežárkou, která vyhrála titul Jihočeská vesnice roku loni, kdy šlo o 21. ročník soutěže o nejlepší vesnici. 


Za údržbu a natahování hodin
dostal pět tisíc korun
Veselíčko – Zastupitelé Veselíčka každoročně v závěru roku schvalují finanční dar obyvateli Milanu Procházkovi. Ten se stará o natahování, údržbu a opravu obecních hodin na věži kostela sv. Anny. Ani poslední zasedání zastupitelů, které se konalo 29. prosince, nebylo výjimkou. Zastupitelé poskytnutí daru pro rok 2015 ve výši pět tisíc korun schválili jednomyslně. „Chodím tam každý den, hodiny vydrží natažené 26 hodin," vysvětlil Milan Procházka v říjnové rubrice Na návštěvě v obci. „Jsem v důchodu, tak na to mám čas," dodal. 

Na oslavy chtějí žádat o dotaci
Hrejkovice – Obec Hrejkovice, jejíž obyvatelé, rodáci a další návštěvníci si na začátku července připomenou 800 let obce, bude žádat o finanční podporu na slavnost. Její součástí je i oslava 120. výročí založení SDH Hrejkovice. „Pokud neuspějeme, tak bychom žádali o záštitu buď náměstkyně Ivany Stráské, nebo hejtmana Jiřího Zimoly, abychom celou slavnost nehradili z obecního rozpočtu," informovala starostka Hana Kašparová. Dodala, že zatím nemají stanovený rozpočet akce. 

Bez dotace opravu neudělají
Sepekov – O lokalitu u nádraží v Sepekově, kde loni městys obnovoval vodovod a kanalizaci, se zajímal na posledním zasedání zastupitelů Jiří Starc. „Počítá se v roce 2016 s úpravou komunikace?" ptal se zastupitel. Starostka Pavlína Bambuškarová poznamenala, že plánují pouze pomístní úpravu. „Je to nákladná akce a je potřeba na ni využít dotaci," vysvětlila starostka, proč letos nepůjde o celkovou opravu. Podle radního a předsedy výboru pro stavební činnost Stanislava Sedláčka je důležité v lokalitě udělat chodníky, veřejné osvětlení a větší rošty u kanalizace. 

Rozpočtový výhled
řeší hlavně komunikace
Kovářov – Co by se na Kovářovsku z hlediska investic a oprav mohlo uskutečnit v příštích třech letech, nastiňuje rozpočtový výhled. Ten zastupitelé řešili na svém posledním jednání. Jak připomněla účetní obce Věra Janečková, výhled není definitivní dokument a může se kdykoliv měnit. V rozpočtovém výhledu se například počítá s opravami místních silnic. „Na rok 2017 je zařazena oprava komunikací ve Vesci a v Kotýřině a oprava střechy na čp. 80, kde jsou byty," nastínila Věra Janečková. V roce 2018 by se mohla například opracovat komunikace Březí – Hostín a v roce 2019 komunikace na Holešice a na Dobrou Vodu. V plánu je také oprava lokálního topení v kulturním domě v Kovářově či oprava prodejny v Předbořicích. 

Město se bude o stromy starat  
Milevsko – Město nakoupilo spoluvlastnické podíly ke dvěma pozemkům. Jde o stromové aleje před vlakovým nádražím a na rohu ulic Nádražní a Sažinova. To, že na pozemcích rostou stromy, bylo hlavní motivací, proč o ně město usilovalo. Podle starosty Ivana Radosty majitele pozemků vyzývali, aby se o stromy starali, ale ne vždy se to dařilo. Žijí různě po republice. Nyní je město spoluvlastníkem jedné ideální poloviny těchto pozemků a může tak rozhodnout například o zásahu do aleje. Milevsko podíly nakoupilo od jedenácti vlastníků z celkových osmnácti. Ostatní se nevyjádřili, nebo požadují vyšší částku než 70 korun za čtvereční metr, se kterou město přišlo. Podle znaleckého posudku z roku 2006 vypracovaného na žádost jedné ze spoluvlastnic byla vyčíslena hodnota porostů na pozemcích na téměř 1,8 milionu korun.