Milevští radní si nastavili parametry spolupráce s koaličním hnutím ANO 2011
Milevsko – Vedení města jednalo se zástupci hnutí ANO 2011 Pavlem Solařem, Václavem Málkem a Františkem Šikou. Podle starosty Ivana Radosty si nastavili parametry spolupráce. Hnutí ANO 2011 je koaliční stranou, ale jako jediná z nich nemá zástupce v radě města. I tak může do jejího dění zasáhnout. František Šika dostává program rady předem, v případě zájmu i rozpracovaný konkrétní bod. Doposud mohli zástupci hnutí před konáním rady mluvit s vedením města, nyní mohou vstoupit i do samotného jednání a prezentovat své stanovisko. „Myslím, že tím zanikne nutnost trošku nečekaně vystupovat na veřejném fóru, jako je zastupitelstvo," reagoval starosta například na návrhy Václava Málka, které předložil až na zastupitelstvu. Týkaly se otevřené radnice. Schůzku absolvovalo vedení města i s opoziční ODS, za kterou přišli Zdeněk Hobzek, Zdeněk Herout a Jaroslav Peták. Bylo to první setkání po roce, i když stranu starosta na radnici zval už několikrát předtím. „Schůzka to byla oboustranně inspirativní. Začali jsme drobnými výčitkami, ale ty se eliminovaly a projednávali jsme rozpočet a situaci v Milevsku vůbec. Oceňuji to, že jsme se dohodli na tom, že není cílem ani koalice, ani opozice nabourávat zasedání zastupitelstva," uzavřel starosta Ivan Radosta.  

Obec změnila pravidla pro obdarování jubilantů
Vlksice – Ve Vlksicích se od Nového roku mění pravidla pro obdarování jubilantů. Důvodem je jejich vysoký počet. „Letos je jubilantů třicet čtyři, každý měsíc tak v průměru zhruba tři," podotkl starosta Vladimír Koutník. Obec doposud obdarovávala jubilanty od 60 let věku. Při kulatých nebo polokulatých výročích dostali dárkový balíček za osm set korun a oslavenci starší 70 let v nejubilejní rok, tedy například v 71 nebo 78 letech, balíček za pět set. „Nově budeme dávat balíčky za pětistovku, a to oslavencům, kterým je 60, 65, 70 atd," dodal vlksický starosta.

O kanceláře není zájem, 
nahradit by je mohly byty
Milevsko – Městu se dlouhodobě nedaří pronajmout kanceláře ve druhém patře v budově pošty čp. 123 na náměstí E. Beneše. Přišlo proto s novým plánem – vybudovat tu byty. Starosta Ivan Radosta vysvětlil, že by mohlo jít o čtyři garsonky. „Ale ty by byly velmi malé. Říkali jsme si, že by spíše mohlo jít o dvě garsonky a byt 1+1 nebo dva byty 1+1. Myslím, že by šlo o atraktivní byty ve středu města s výhledem na náměstí," uvedl starosta. V Milevsku mají k dispozici dvě studie od odborníka na řešení prostoru. Nové byty by mohly stát okolo jednoho milionu korun.

Manželé budou vystavovat v Galerii M

Milevsko – Prosincová výstava v Galerii M v Milevsku se jmenuje Spolu. Její vernisáž se uskuteční ve středu 2. prosince v 18 hodin. Vystavovat tu budou manželé Čížkovi. Ti podle informací galeristky Hany Vaněčkové v Praze založili design školu Intermezzo. „Absolventka VŠUP v Praze, Ateliéru textilní tvorby a výměnných stáží na FAVU v Brně, ve Velké Británii a Austrálii Lenka Čížek Mašková představí deset textilních objektů ve dřevěných kazetách. Tomáš Čížek, absolvent VOŠ ve Volyni a tantrického a šamanského výcviku, vystaví sedm obrazů olejomaleb v barvách energetických center. Jejich projekt je koncipován jako rituální umělecké uctění a opuštění jedné z životních etap," vysvětlila Hana Vaněčková. Dodala, že součástí výstavy bude i expozice kreseb jejich syna. Výstava bude otevřena do 7. ledna.

O Rudolfu Krzákovi chtějí připravit knihu

Bernartice – O generálu Rudolfu Severinu Krzákovi (1914 – 2004), který má rok a půl na rodném domě v Táborské ulici v Bernarticích pamětní desku, by měla vyjít kniha. Inicioval ji Klub výsadkářů vojenského útvaru Jindřichův Hradec. Odborným garantem knihy bude Eduard Stehlík, který se zaměřuje na novodobé československé vojenské dějiny. Městys Bernartice se bude na vydání knihy také podílet. ⋌(klč)

V Branicích připlatí důchodcům na obědy
Branice  - V Branicích přicházejí s novinkou. Obec bude od začátku příštího roku přispívat na stravování starobních a invalidních důchodců, kteří mají v obci trvalý pobyt a chodí si pro oběd do místní mateřské školy. Jedná se o desetikorunu na jeden oběd. Jedním z důvodů, proč se zastupitelé k tomu rozhodli, je podpora stravování ve školce. „Myslíme si, že počet strávníků naroste," vysvětlil starosta Stanislav Češka. Ve školce vaří do padesáti obědů denně a cizí strávníci za něj platí 68 korun. Oběd z mateřinky mají například i pracovníci místního zemědělského a obchodního družstva.

V Milevsku chtějí vyrovnaný rozpočet

Milevsko – Dokončení sítí ve Švermově ulici či rekonstrukce teplovodu v ulici J. A. Komenského. To budou jedny z finančně nejnáročnějších akcí příštího roku v Milevsku. Počítá s nimi návrh rozpočtu, který už projednávala rada města a v prosinci se jím budou zabývat zastupitelé, nejprve na pracovním jednání, poté na řádném. Místostarosta Martin Třeštík, který má na starosti finance, vysvětlil, že návrh počítá s vyrovnaným rozpočtem. Příjmy a výdaje by měly přesahovat 148 milionů korun. „Vedly nás k tomu dvě věci," reaguje místostarosta na to, proč takto sestavili rozpočet. „Chceme zpevňovat finanční postavení města. První a základní krok je nevytvářet deficitní rozpočty. Druhá věc je ta, že zastupitelé schválili rozpočtový výhled, a ten by měl v prvním roce korespondovat s rozpočtem, což se v zásadě stalo," dodal Martin Třeštík. Další tendencí, která musí podle něj pokračovat dál, je dávat více peněz na opravy a investice. Na ty je v rozpočtu města a jeho organizací nasměrováno téměř 44 milionů korun. Obnova teplovodu v ulici J. A. Komenského by měla být částečně financována z úvěru. 

Za pronájem dostane město víc peněz
Milevsko – Milevsko kývlo na lepší nabídku a pronajalo firmě ze Stráže nad Nisou deset malých pozemků. Poslouží na umístění kontejnerů na textil. Podle starosty Ivana Radosty doposud za pronájem město dostávalo od pražské firmy sedm tisíc korun za rok, nyní to bude patnáct tisíc korun.

Makovu poslali pět tisíc korun navíc
Milevsko – Milevští radní navýšili příspěvek pro Český svaz ochránců přírody na provoz Záchranné stanice živočichů Makov u Čížové. Schválili mu patnáct tisíc korun a nyní ještě dalších pět přidali. Odbor životního prostředí MÚ Milevsko ale navrhoval podle starosty Ivana Radosty přidat jinou částku, a to 28 tisíc korun. Ta se odboru podařila během tohoto roku ušetřit. „Nebyli jsme pro to dát celou částku 28 tisíc korun, ale pět tisíc korun. Makov tak na letošní rok od nás celkově dostane dvacet tisíc korun," řekl starosta s tím, že příspěvek je v intencích minulých let.  

Na protidrogovou politiku obec nepřispěla
Veselíčko – Jednomyslné a záporné rozhodnutí dali zastupitelé Veselíčka k žádosti na podporu služeb v oblasti protidrogové politiky na území Jihočeského kraje na rok 2016 pro Arkádu – sociálně psychologické centrum Písek. Příspěvek by činil 1200 korun, podle zastupitelů by se ale o podporu těchto služeb měl starat stát.