Na záchranu chodu místních akčních skupin (MAS) dá letos Jihočeský kraj ze svého rozpočtu osm milionů korun. Částka se skládá z třímilionového daru a pětimilionové návratné půjčky. Supluje tím povinnosti ministerstva pro místní rozvoj (MMR), které je řídícím orgánem MAS.

„Je to doslova volání SOS, není totiž možné, abychom z veřejných rozpočtů dotovali činnost MAS, aniž bychom byli těmi, kdo má jejich chod garantovat. Tím je ministerstvo pro místní rozvoj," zdůraznil hejtman Jiří Zimola na pondělní tiskové konferenci, kterou kvůli znepokojivé situaci v MAS svolal. Obdobné problémy mají přitom i MAS v jiných krajích.

MAS díky svým projektům přinášejí stamiliony korun z evropských fondů do rozvoje jihočeského venkova. Kromě toho řeší i otázky spojené se zaměstnaností a její podporu. Sociální aspekty má práce s mládeží, se seniory či spolková činnost.

Co vzniklá situace znamená pro dvě MAS na Písecku – Střední Povltaví a Bránu Písecka?  „Jedná se o to, že skončilo jedno plánovací období 2007 – 2013 a nebyly připraveny podmínky pro plynulou návaznost na období nové, tedy 2014 – 2020. Činnost místních akčních skupin se zaměřuje především na realizaci takzvané strategie komunitně vedeného místního rozvoje ve svém území, která musí projít stanoveným schvalovacím procesem. Schválená strategie je pak podmínkou financování činnosti MAS v dalším plánovacím období," vysvětlil předseda MAS Brána Písecka Roman Čarek.

Dále upřesnil, že výzva k předkládání strategií byla MMR vypsána až 1. září 2015 s tím, že pro zpracování se průběžně ukazovala ještě řada nejasností. Před vlastním podáním žádosti o podporu strategie musely MAS projít ještě procesem takzvané standardizace. „Zde jasně vidíte, jaká prodleva, a tedy problém s financováním chodu MAS vznikl," konstatoval Roman Čarek. V současné době podstupují jednotlivé MAS postupně zmíněný proces schvalování žádostí o podporu svých strategií pro období 2014 až 2020. Teprve po jejich schválení bude možné zajistit prostředky na režijní výdaje.

Situace se na některých místech vyhrotila natolik, že někteří zaměstnanci dostali výpovědi a MAS si ponechala třeba jen jednoho zaměstnance. „Nám se to podařilo docela dobře načasovat. Podotýkám, že pro naši MAS se jedná o první plánovací období plně podpořené. Neměli jsme tedy doposud velké režijní nároky. V září jsme přijali dvě zaměstnankyně z úřadu práce, na jejichž mzdy čerpáme šestiměsíční státní podporu, tedy až do konce února. Protože jsme následně zintenzivnili práce na tvorbě strategie a podali jsme ji již vloni v listopadu ke schválení na MMR, máme v současné době první fázi schvalování za sebou a probíhá schvalování věcné části strategie," vysvětlil Roman Čarek. Jejich nová Strategie rozvoje by mohla být schválena v květnu. „Půjčka Jihočeského kraje má pro nás velký význam, protože nám pomůže zvládnout březen a duben, kdy již nebudeme čerpat příspěvek na mzdy zaměstnanců od úřadu práce," ocenil pomoc Roman Čarek.

Za podporu je ráda i manažerka MAS Střední Povltaví Vendula Čechmánková. „Znamená to, že díky kraji budeme moci fungovat dál," řekla. Doplnila, že připravují strategii, která řeší činnosti na roky 2014 – 2020. Ta musí být schválená, aby mohli žádat o dotace a přinést tak peníze do regionu. Může jít o 52 milionů korun.

Starosta Mirovic a předseda Dobrovolného svazku obcí severního Písecka, který je členem MAS Brána Písecka, Zdeněk Bárta konstatoval: „Je dobře, že kraj MAS finančně podpoří, protože pomáhají obcím, připravují a podávají za ně žádosti o dotace."