Vedení Jihočeského folklorního souboru Kovářovan se sice změnilo, ale podporu od obce soubor má stále. Zastupitelé mu schválili pro letošní rok osmdesát tisíc korun. Peníze částečně pokryjí náklady spojené s jeho činností.

Nový vedoucí Martin Schmeller, který nahradil v závěru loňského roku dlouholetého předsedu Milana Škocha, věří, že soubor bude fungovat dál. „Nechtěli jsme, aby sdružení zaniklo, protože si myslím, že kulturní činnost je dobrá věc a měla by lidi v obci držet pohromadě," uvedl nový vedoucí s tím, že se rozhodli pokračovat.

Na prosincovém zasedání zastupitelů, kde se podpora pro Kovářovan řešila, dodal, že v roce 2016 se chtějí soustředit na tři základní oblasti. Jedná se o posílení členské základny, zkompletování kapely a velkou snahou je uspořádat 4. června tradiční folklorní festival v Kovářově. V pořadí bude už jednadvacátý. „Když nám dáte šanci a budete nás podporovat, uvidíte, že se festival určitě ujme a bude přínosem pro obec," řekl zastupitelům Martin Schmeller.

Ke konci roku měli v Kovářovanu čtrnáct členů, z toho deset tanečníků. Číslo by rádi navýšili. „Chtěli bychom oslovit mládež z Kovářova a děti, které vyrostly v Kovářovánku, prošly školou a už je to u nás ve folkloru z nějakého důvodu nebavilo, zda by se k nám nechtěly přijít podívat," nastínil jeden z cílů nový vedoucí, jenž má s folklorem letité zkušenosti.

Podporu Kovářovanu slíbilo i vedení obce. „Chceme, aby Kovářovan pokračoval a aby tady tradice dále fungovala. Také budeme nápomocni v tom hledat vhodné lidi, kteří by mohli vést třeba právě dětský kroužek. Několik tipů jsme si řekli. Možná, že i 4. června dětský Kovářovánek vystoupí," uvedl starosta Pavel Hroch, který tak reagoval na to, že v Kovářovanu chybí dětský vedoucí. I učitelka Pavla Škochová, manželka Milana Škocha, která kroužek Kovářovánek vedla při základní škole, odešla.

Ředitel základní školy Libor Mandovec také nabídl pomoc. „Určitě není problém z naší strany kroužek ve škole dál mít a poskytnout mu prostory," ubezpečil Libor Mandovec.

Soubor Kovářovan byl založen v roce 1984 a zabývá se udržováním lidových písní, tanců a zvyků z oblasti Kozácka.