Po vyhlášení konkurzů na ředitele ve školských zařízeních zřizovaných krajem se také  písečtí radní  rozhodli využít novely školského zákona.

„Na zasedání rady jsme se shodli na tom, že budeme postupovat v souladu s krajem a  vyhlásíme konkurzy na těch školách, kde je ředitel ve funkci více než šest let,“ uvedl  starosta Ondřej Veselý (ČSSD).

Město je zřizovatelem šesti základních škol, jejichž součástí je třináct mateřinek. Vyhlášení konkurzů se týká ZŠ  E. Beneše, kde Eva Vanžurová byla ředitelkou jmenována k 1. srpnu 2002, ZŠ J. Husa, kde  je Jan Adámek  ředitelem od 1. července 2004 a ZŠ Svobodná, tam je Ilona Šťastná v čele od 1. července  2006.

Jan Adámek rozhodnutí rady respektuje a do  konkurzu se znovu přihlásí. Poukazuje však na to, že legislativa je v tomto ohledu nejasná, přidává zainteresovaným starosti a systému náklady.  Není mu také zřejmé, jak  zákonodárci přišli k šestileté lhůtě. Podle jeho názoru k tomu, aby ředitelé neměli „své jisté“,  stačilo  rozšířit zřizovatelům možnost ředitele odvolat, například  na základě návrhu školské rady nebo inspekce a funkční období neomezovat.

„Pokud  toto znění zákona nebude jasně upraveno, každý  nový nastupující  ředitel půjde do velké šestileté nejistoty.  Celá záležitost je nepříjemná  také pro obce, které jsou s řediteli spokojené,“ tvrdí   Jan Adámek.

Ředitelka ZŠ E. Beneše Eva Vanžurová ani ředitelka ZŠ Svobodná Ilona Šťastná ještě nejsou rozhodnuty, zda se do konkurzů přihlásí.