„Už dobrých pět let v Kestřanech funguje politika třídění odpadů, lidé si na to zvykli. Teď bude navíc manipulace s odpady jednodušší, můžeme si sami odpady roztřiďovat, svážet a můžeme vybírat i nebezpečný odpad," zmínil starosta Kestřan Lubomír Málek s tím, že pro obec do budoucna přinese zdokonalený sběrný dvůr úsporu peněz.

Dalším velkým pozitivem podle starosty je, že spolu s rozšířením dvora zde vznikla dvě nová pracovní místa pro občany se sníženou pohyblivostí. „Oba pracují na třičtvrtě úvazku," doplnil.

Kestřanští jsou obecně v třídění odpadů zodpovědní. „Jako jedni z mála třídíme dokonce nápojové kartony," řekl Málek. „Pochopitelně i tady, jako všude jinde, se najdou lidé, kteří nikdy odpad třídit nebudou," dodal. Zatím ale obec nedospěla k řešení, že by takové hříšníky pokutovala. „Snažíme se pořád lidi spíš inspirovat, aby třídění brali jako samozřejmost," konstatoval.

Sběrný dvůr existuje v Kestřanech už přes deset let. Myšlenka na jeho obnovu vznikla v roce 2008. Obec získala dotaci z Operačního programu životního prostředí ve výši necelých šesti milionů korun. Celkové náklady byly 6 600 000 korun.

Zatím je sběrný dvůr určen především pro místní obyvatele, do budoucna obec uvažuje i o rozšíření pro členy Dobrovolnému svazku obcí Zlatý vrch. To se týká obcí Dobev, Ražice, Putim, Heřmaň, Drahonice a Skály.

Sběrný dvůr v Kestřanech má kapacitu čtyři sta tun tříděného odpadu za rok.