V Píseckých horách byla včera dopoledne za velké účasti veřejnosti slavnostně odhalena Cesta bolestných kamenů, projekt žáků a pedagogů  Obchodní akademie  a Jazykové školy s právem státní jazykové  zkoušky Písek. Její ředitel  Pavel Sekyrka uvedl: „Cílem projektu je pojmenovat  a uchopit bolesti současného člověka a nabídnout cestu, která u každého z nás může vést k naději. Možná i u těch, kterým ta jejich zdánlivá naděje zhasla."

Slavnostního odhalení se včera zúčastnili ti, kteří unikátní projekt podpořili: kardinál Miloslav Vlk, zpěvačka Marta Kubišová, režisér Hynek Bočan, vicehejtmanka Jihočeského kraje Ivana Stráská, poslanec Miroslav Kalousek, rektor Jihočeské univerzity Libor Grubhoffer, starosta Písku Ondřej Veselý, místostarostka Hana Rambousová a další. Přítomni byli také zástupci partnerského německého města Deggendorf.

Cesta bolestných kamenů má čtrnáct zastavení pojmenovaných podle bolestí, které člověka potkávají.  Posledním zastavením je Naděje ve tvaru kruhu jako symbolu absolutna a nekonečna.

Studentku 4. ročníku obchodní akademie Natálii  Bystrovovou od samého začátku práce na projektu zaujala myšlenka  pomoci lidem, kteří se svými bolestmi a starostmi jsou sami. „Chceme jim ukázat, že stojí za to jít dál, hledat svou naději a uchopit ji. Nepřeji to nikomu, ale každého člověka potká nějaká bolest. Měl by ale sebrat síly a dojít si pro naději," zdůraznila Natálie Bystrovová.

Starosta Písku Ondřej Veselý ocenil to, že studenti a učitelé střední školy se chopili tak velkého projektu. „Nejenom ho uchopili, ale v několika fázích dokončili a dovedli do úžasné podoby. Oceňuji na řediteli Pavlu Sekyrkovi  a pedagogickém sboru, že  při realizaci tohoto a dalších projektů vedou studenty k praktickým dovednostem. Je to cesta, jak mají  vypadat české střední školy," myslí si Ondřej Veselý.

Aktivit písecké obchodní akademie si váží vicehejtmanka Jihočeského kraje Ivana Stráská, která uvedla: „Možná si ani neuvědomujeme, že žijeme v historické době. Dějiny píší vítězové, ale za ty dějiny platí obyčejní lidé. Je moc důležité, abychom i v novém věku věděli, že v životě nic není zadarmo. Člověk díky tomu, že zná patnáctý kámen, tedy naději,  nakonec všechno překoná.

Projekt Cesty bolestných kamenů významně podpořil kardinál Miloslav Vlk, rodák z Líšnice na Písecku, který se na jih Čech rád vrací a často hovoří se studenty. Zaujala ho skutečnost, že projekt Cesty bolestných kamenů, jehož význam překračuje rámec regionu i hranice republiky, vytvořili právě mladí lidé.

„V dnešní společnosti jsou nejbolestnější  mezilidské vztahy.  Mnoho lidí je izolováno, jsou sami, jsou uzavření se svými bolestmi. To je v projektu zřetelně vysloveno," řekl Miloslav Vlk a pokračoval:  „Léčit mezilidské vztahy v naší společnosti se pořád nedaří. Je proto historickým okamžikem, když jste se léčení mezilidských vztahů chopili vy, mladí lidé."

Kardinál Vlk upozornil na zajímavou shodu: Čtrnáct zastavení na Cestě bolestných kamenů a na stejný počet zastavení křížové cesty Ježíše Krista.

„Patnáctá Naděje, to je ten konec – otevřený hrob a vzkříšení. To, co tady  písečtí studenti vytvořili, ohromně ladí s křesťanskými kořeny naší společnosti," dodal Miloslav Vlk.

Součástí programu byl koncert Píseckého komorního orchestru s dirigentem  Oldřichem Vlčkem. Zazpívala studentka obchodní akademie Anna Ryslová. Jednu z písní věnovala Martě Kubišové.

„Velmi mě to dojalo. Tuto píseň jsem zpívala v chrámu sv. Mikuláše krátce poté, co jsem se dozvěděla o smrti Václava Havla," dodala se slzami v očích zpěvačka a patronka projektu Cesta  bolestných kamenů.