Starosta obce Veselíčko Jiří Lešek připomněl, že původní zvon odvezli za druhé světové války Němci.

Na to si pamatuje i místní rodák Ladislav Dvořák (81). „Bylo mi asi sedm nebo osm let. Z kapličky ho sundaval obyvatel Biliny. Jeho jméno si dodneška pamatuji," podotkl Ladislav Dvořák, který upevnění zvonu do kapličky sv. Vojtěcha v úterý sledoval. „Tady přes ulici," ukazuje na místo, kde je dneska tráva, a pokračuje: „Byl dům, kde bydleli Soldátovi. Jejich babička chodila na zvon zvonit. Měla tu vyšlapanou pěšinku," dodal nejstarší muž z Biliny, který je rád, že kaplička má opět svůj zvon.

INSTALACE. Zvon do kapličky sv. Vojtěcha upevnil  zvonař Michal VotrubaZdroj: Deník/Klára Černá

Návrat zvonu do kapličky byl součástí její velké rekonstrukce. „V rámci dotace Ministerstva zemědělství byla možnost pořídit zvon," vysvětlil starosta a připomněl, že kaplička je opravená jak zevnitř, tak zvenku.

Úterní instalace zvonu do kapličky byla technickou záležitostí, ta slavnostní se teprve uskuteční. „Vysvěcení zvonu chystáme na 23. dubna příštího roku na sv. Vojtěcha," avizoval starosta obce, který věří, že zvon v kapličce bude sloužit mnoha generacím.

Zvon se bude obsluhovat ručně, ale podle zvonaře Michala Votruby ho lze připojit na elektřinu. „Na závěsu je připravena konzolka, na kterou by šla přidělat kotva motoru," vysvětlil.

Zvon, který ulil, se jmenuje sv. Vojtěch, má v průměru 28 centimetrů a váží 15,2 kilogramu. Je vyroben ze zvonařského bronzu, což je 22 procent cínu a zbytek tvoří čistá měď. „Je to typický kapličkový zvonek. Ty mají v průměru od 25 do 40 centimetrů. Co už je víc, lze považovat za kostelní zvon," porovnal.

Výroba sv. Vojtěcha trvala zhruba dva a půl měsíce, ale ne celou dobu na něm zvonaři pracovali.