Starostou města se sociální demokrat, právník Ondřej Veselý stal před čtyřmi lety. Funkci prvního muže města přijal přesto, že platově si výrazně pohoršil. Jako starosta dostával zhruba 44 tisíc korun čistého, před tím v advokacii si vydělal dvakrát víc.

V pondělí předá funkci a kancelář svému nástupci. „Rozhodně nepůjdu na úřad práce," zdůraznil Ondřej Veselý a pokračoval: „Otevřu si opět advokátní kancelář na náměstí V Koutě a budu pokračovat v tom, co jsem dělal před nástupem na radnici."

Je si vědom toho, že výdělky nebudou zpočátku takové, jaké byly před zvolením do funkce starosty. Teď bude záležet na tom, jak se praxe rozběhne. Rodinu těší, že na ni bude mít více času, i když mu do poslední chvíle držela palce, aby se opět stal starostou. „Čtyři roky ve funkci starosty byly pro mě obrovskou zkušeností, ale nervové vypětí se podepsalo na mém zdraví," dodal Ondřej Veselý.

Vojtěch Bubník byl 16 let zastupitelem a radním, z toho dvanáct let místostarostou. Před zvolením do funkce podnikal a ještě než odejde do důchodu na „plný úvazek", chce některé záležitosti spojené s podnikatelskými aktivitami dotáhnout do konce.

Ani pro něho nebyl plat místostarosty ve výši 37 700 korun důvodem k tomu, aby usiloval o místo na radnici. „Když bych plat rozpočítal na hodiny strávené při výkonu funkce, včetně večerů, sobot a nedělí, není to žádná sláva. Ale s tím musí každý, kdo jde do komunální politiky, počítat," myslí si místostarosta Vojtěch Bubník, který vždy kandidoval za VPM.

Za léty v zastupitelstvu a na radnici se Vojtěch Bubník ohlíží s dobrým pocitem. Má radost z toho, že se hodně projektů povedlo uskutečnit nebo pro ně vytvořit podmínky. „Seznámil jsem se také se spoustou zajímavých lidí 
a získal hodně nových přátel. Na druhé straně mi politika bohužel některé kamarády vzala," řekl Vojtěch Bubník.

Druhé volební období je místostarostkou Písku Hana Rambousová. Na radnici přišla z gymnázia, kde devětadvacet let učila chemii a biologii. Až opustí radnici, bude jejím prvním úkolem právě vyřešení pracovního poměru na gymnáziu.

Osmi let strávených ve funkci místostarostky nelituje. „Byla to pro mne zajímavá zkušenost. Neměla jsem praxi z komunální politiky, hodně věcí pro mě bylo nových a musela jsem se dost učit. Ale byla to kreativní práce v častém kontaktu s obyvateli města," uvedla Hana Rambousová. Teď se těší na více volného času pro vnoučata a na oblíbené sporty.