SORP obdržel před několika lety dotace, které v souhrnu přesahovaly částku čtyř milionů korun a měly sloužit na projektové dokumentace na kanalizace a čističky v obcích kolem Orlíku. Všichni si uvědomovali, že obcím je třeba pomoci a nezbytnou „papírovou" přípravu zaplatit, nechceme-li rezignovat na kvalitu vody v přehradě. 
I když se SORP zavázal, že na odměny a služby spojené s koordinačně organizační činností půjde maximálně dvacet procent z této částky, vyplatili si v průběhu let dva mnou nejmenovaní, ale všem jinak dobře známí manažeři přes padesát procent celkových nákladů, což dokonce v případě jednoho z nich činilo 1,5 milionu korun! To by možná nebylo tak hrozné, kdyby výsledky jejich práce odpovídaly této zaplacené odměně. Bohužel tomu tak nebylo a je tedy logické, když se vedení Jihočeského kraje po zjištěném pochybení rozhodlo, že bude neoprávněně vyplacené odměny požadovat nazpět.

SORP následně zaslal na kraj žádost, v níž žádal o pětiletý splátkový kalendář. Ten krajská rada neodsouhlasila a zastupitelstvu předložila variantu kratší, se splácením ve třech letech. Vezme-li se v úvahu, že Jihočeský kraj byl obelhán a že peníze, které měly sloužit jinému účelu, byly vyplaceny na nadstandardní odměny, nelze se jednak postoji rady kraje divit, dokonce jej lze ocenit, protože by možná bylo správnější chtít peníze vrátit hned a najednou. Nestačím se proto divit, jak si příběh žije dále svým vlastním životem a jak jsou někteří starostové nadále manipulováni. Pokud totiž SORP se schváleným usnesením a splátkami nesouhlasí, nezbude mu nic jiného, než vrátit peníze okamžitě, jinak s ním musí kraj zahájit daňové řízení, což mimo jiné znamená zamezení přístupu k jakýmkoli dotacím.

Je smutné, že starostové, kteří o celé záležitosti věděli, nebo možná jen problémy tušili, nyní nenacházejí odvahu vyvodit důsledky vůči konkrétním osobám. Raději osočují Jihočeský kraj z necitlivého přístupu k obcím a jejich rozpočtům. Problém tím ale nezakryjí – místo vyčištění Orlíku se některým povedlo báječně si vyčistit cizí peníze a ještě přitom drze vykřikovat, jak je na ně věřitel zlý. Neuvěřitelné? Nikoli, milí čtenáři, to je dnešní realita na Písecku.

Jiří Zimola, hejtman Jihočeského kraje