VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Jablek je letos méně, přesto dnes v Mirovicích začínají moštovat

Mirovice – Do mirovické moštárny jezdí pro jablečný mošt rok co rok už třicet let a není tomu jinak ani letos. Manželé Božena a Jiří Housarovi z Dolních Nerestců v úterý přivezli svá jablka i lahve a vzali si mošt.

26.9.2013
SDÍLEJ:

Moštárna v Mirovicích.Foto: Deník/Lucie Kotrbová

„Teď tady ještě není moc lidí, jindy se tu také stojí fronty," konstatoval Jiří Housar.

Jak manželé říkají, mají početnou rodinu, a tak moštu spotřebují hodně. „Bereme si sto padesát lahví a do Vánoc budou pryč. Pak přijedeme znovu," smějí se.

Do moštárny přivezou vlastní jablka, ale mošt si klidně vezmou z jablek někoho jiného. „Vím, jak to tady funguje a že jsou tu hákliví na kvalitu, takže se nemusím bát, že by v moštech bylo něco špatného," doplnil Jiří Housar.

Moštárna jablka vykupuje od pondělí, ale není to žádná sláva. „Rozjíždíme se dost pomalu, protože je méně jablek, než bývá obvykle. Lidé je mají ještě na stromech a postupně je sundavají," zmínila Alena Jannacková, předsedkyně Základní organizace Českého zahrádkářského svazu Mirovice, který moštárnu provozuje.

„Máme zatím vykoupené čtyři vozy jablek, ale potřebujeme aspoň tak osm, než začneme moštovat, aby se to vyplatilo a jen jsme si neumazali stroje," řekla Alena Jannacková s tím, že samotné moštování by mělo začít ve čtvrtek 26. září. „To budeme drtit a lisovat a v pátek začneme stáčet," dodala.

Výhodou je, že moštárna má velké zásoby z loňska, takže má zájemcům co prodávat. „Loňský mošt je kvalitní a dobrý, dokonce sem jezdí zákazníci, kteří sice přivezou letošní jablka, ale chtějí výhradně loňský mošt. Je pěkně uložený a máme ho i dobře skladovaný," vysvětlila předsedkyně zahrádkářů.

V loňském roce byla sezona hodně dobrá, mirovická moštárna vytočila kolem sedmdesáti tisíc lahví jablečného moštu.

V moštárně pracuje patnáct lidí. Jsou to vesměs dlouholetí pracovníci, jen jeden zaměstnanec je letos nováček.

Ceny moštu zůstávají stejné jako loni, a sice dvanáct korun za lahev o obsahu 0,7 litru v případě, že si zákazník přiveze vlastní jablka, a čtrnáct korun v případě, že ne. Moštárna dále nabízí jak mošt sterilizovaný, tak i surový, který stáčí výhradně z vlastních jablek zájemce a do vlastních nádob.

Autor: Lucie Kotrbová

26.9.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Český Krumlov. Ilustrační foto

Vstup do Krumlova se platit nebude

Jiří Hochman se svou zmrzlinou na evropské soutěži Gelato World Tour.

Jiří Hochman v evropském souboji prorazil u neodborné poroty

Narodili se

Písecko - V písecké porodnici se v uplynulých dnech narodili:

Na rybníku Řežabinec začalo kroužkování ptáků

Písecko - V Národní přírodní rezervaci Řežabinec začala v neděli 23. července Akce Acrocephalus.

Rýžování zlata na Otavě letos oslaví čtvrt století

Kestřany - Pětadvacátý ročník tradiční akce se uskuteční první srpnový víkend.

Už nejsou mezi námi

Písecko - Na Písecku zemřeli:

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení