Patří k nejstarším osídleným místům Bernarticka, nyní bude samota o jedné usedlosti – Dvůr Leveč – místní částí městyse Bernartice. Rozhodli o tom zastupitelé, kteří vyhověli Fáberovým, rodině, která tu žije téměř dvacet let.
  Libor a Iveta Fáberovi a jejich děti Gabriela, Iveta a Libor žádali o zřízení nové části obce ze dvou základních důvodů. Jeden je historický a druhý praktický. Svůj požadavek Libor Fáber tlumočil i zastupitelům. Vysvětlil, že jim jejich adresa Bilinka čp. 10 přináší problémy. Bilinka je od nich vzdálená tři kilometry, přístupová cesta k nim je ze silnice Svatkovice – Rakov.

„Každodenní potíže nám působí neustálé vysvětlování, kde se vůbec Bilinka 10 nachází a kudy se k nám kdokoliv dostane. I mnohé navigace vás zavedou do Bilinky," upřesnil podnikatel Libor Fáber. I proto navrhují, aby místu byl opět navrácen původní historický název Dvůr Leveč. 
  

Podle jeho slov je vesnice Leveč poprvé písemně zmiňována roku 1379 a součástí Bilinky je od 16. století. „Okolo roku 1520 se Leveč stala dvorem. Původně tu hospodařilo dvanáct majitelů chalup, které Prokop Čabelický vyhnal. Od té doby je to Dvůr Leveč," uvedl Libor Fáber.   

Zastupitelé zřízení nové části podpořili. Kromě Aleše Kroupy byli všichni pro. Ten se v diskuzi přimlouval za to bod odložit. „Kolik máme samostatných chalup po okolí? Jde o to, aby se nepřihlásily, že také chtějí být místní částí. Přijde mi zbytečné, aby kvůli jednomu domu vznikala místní část," argumentoval Aleš Kroupa. Dodal, že když studoval mapy, Dvůr Leveč v nich našel. „Je to zbytečná administrativa a hlavně nevíme, jaké jsou budoucí následky toho, když novou místní část schválíme. Nevíme, co se po nás bude
požadovat," řekl zastupitel. 
 

Libor Fáber reagoval, že se jedná pouze o historické nebo turistické mapy. „Skutečný název je Bilinka 10," řekl s tím, že na Bilinku ani nevidí. Aleš Kroupa podotkl, že k Bojenicím patří samota u rybníku Pilný, odkud také není vidět na Bojenice. 
  

Zastupitel Miloslav Kolář z Bilinky naopak argumenty Fáberových chápal. „Sám jsem se setkal s podobnými problémy. Ve Smrkovicích jsem hledal jednoho pána podle čísla popisného. Zastavil jsem ve vsi a našel dům se sousedním číslem, ale dům byl až v Písku. Katastry jsou takto nevyzpytatelné," popsal Miloslav Kolář
.

Podle Libora Fábera má Dvůr Leveč historii možná delší než Bernartice. „V době, kdy se z Levče stal dvůr, byla katastrem větší než Bilinka," řekl majitel nemovitosti, který se spolu s manželkou zajímal o mnoho dalších objektů. „Když se podívám po dvaceti letech, jak dopadly, všechny jsou zbourané, pozemky rozprodané. Nás to stálo hodně práce," reagoval i na to, že když Leveč koupili, byla v havarijním stavu.
  Starosta městyse Bernartice Pavel Souhrada se k postupu vzniku nové místní části informoval na Ministerstvu vnitra ČR. To odpovědělo, že je k tomu nutné rozhodnutí zastupitelů. „Nic by nás to nemělo stát kromě úředničiny. Katastrální území bude pořád Bilinka. Dvůr Leveč dostane přidělené své číslo a bude identifikovatelné jako třeba u nás Ráb," vysvětlil starosta Pavel Souhrada. 
  

K Bilince, o které v červnu vychází kniha Ireny Cejnarové, patří ještě samoty Kozí Hora a Ovčín.