„Architekt upozornil na to, že by tam výstavbou vzniklo stísněné prostředí. Je tam příliš málo místa," dodala.

Připomněla, že se nabízejí další varianty, kde dům s pečovatelskou službou vybudovat. Jednou z nich je přestavba bývalého zdravotního střediska, které současný majitel nabízí na prodej za 3,5 milionu korun s tím, že by částku mohlo město splácet. „Majitel také  jednal o prodeji s družstvem Pokrok. To by tu chtělo vybudovat družstevní byty," doplnila Martina Mikšíčková.

Zastupitelé Pavel Fanta a Radoslav Novák navrhovali, aby město bývalé zdravotní středisko odkoupilo a získalo tím možnost rozhodovat o tom, co v něm vznikne. A to i proto, že je naproti škole. Zastupitel Petr Bílek ale upozornil i na cenu, která je podle něj zbytečně vysoká. Většina se pak shodla na tom, že proti záměru družstva Pokrok vybudovat tam družstevní byty nemá námitky.

Jako další možnost se nabízelo odkoupení pozemku u fary. „Setkali jsme se na radnici se zástupci římskokatolické církve. Mluvili jsme i o možnostech partnerství. Plánujeme další setkání, kde bychom si ujasnili případné podmínky spolupráce," dodala Martina Mikšíčková.

Prodat farní zahradu podle ní církev zatím nechce. „Zástupci Českobudějovické diecéze byli k městu vstřícní. Uvažují o tom, že by mohla fara sloužit jako komunitní centrum, kde by se setkávalo stáří s mládím a že by poskytli pozemek na vystavění domu s pečovatelskou službou. Uvažují o tom, že by se účastnili projektu společně  s městem," nastínila možnosti Martina Mikšíčková s tím, že by rádi využili na  projekty dotace.

Jednání  s městem o spolupráci potvrdil sekretář Českobudějovické diecéze Pavel Ambrož. „Schůzku se starostkou města máme dohodnutou na 15. července," dodal.

Tématu se budeme dále věnovat.