Doteď jste dělala zástupkyni ředitelky. Co pro vás bylo motivací, abyste se konkurzu na ředitele zúčastnila?
Největší motivací pro mě byla podpora všech zaměstnanců školy, kteří mě znají a přáli si, abych se ředitelkou stala. S velkou podporou jsem se setkávala i ve svém okolí.

Ředitelování jste si už nanečisto okusila, když tehdejší ředitelka byla několik měsíců v pracovní neschopnosti. Čím se liší práce ředitele a jeho zástupce?
Je pravda, že jsem v uplynulém školním roce řídila školu převážně sama, takže žádné zásadní změny ve své pracovní náplni nečekám. Teď jako ředitelka si uvědomuji větší zodpovědnost, do nové funkce vstupuji s respektem. Důležité je, že mám kolem sebe kvalitní tým spolupracovníků.

Zajisté nyní budete učit méně než dříve. Nebude vám to chybět?
S touto situací jsem se musela vyrovnávat už ve chvíli, kdy jsem se stala zástupkyní ředitele. Teď budu učit ještě méně a samozřejmě mi to chybět bude. Budu ale učit dějepis ve všech třídách na druhém stupni, a tak budu s dětmi v neustálém kontaktu. Práce s dětmi je pro mě tím hlavním naplněním a potvrzením toho, že moje práce má smysl.

Chyšecká škola je nejmenší ze škol v milevském regionu. V uplynulém školním roce měla průměrně jen lehce přes deset dětí na třídu. Jak to změnit?
Tato situace je dána celkovým demografickým vývojem i spádovými obvody školy. Nemyslím si, že je reálné uvažovat v tendencích toho, že k nám budou přicházet žáci z jiných školských obvodů. Budu se ale snažit zamezit nebo spíše předcházet tomu, aby žáci z našeho školského obvodu odcházeli na jiné školy v regionu. Budeme se snažit přesvědčit především rodiče, že jsme kvalitní škola, kde najdou pro své děti bezpečné a klidné klima, kvalitní výuku, individuální přístup a že jsme škola vstřícná a otevřená komunikaci.

Co byste si ve škole přáli?

Odpověď na to, co bychom si ve škole přáli, přímo souvisí s předchozí otázkou. Přáli bychom si především více dětí. A také samozřejmě to, aby nám všem bylo ve škole dobře a aby všichni byli se školou spokojeni – děti, rodiče, učitelé, zřizovatel. Chceme být kvalitní školou s přátelskou atmosférou.