V Borovanech zavládla radost. Dub letní z návsi postoupil mezi dvanáct republikových finalistů ankety Strom roku 2016. Nominovali ho čtenáři borovanské knihovny v čele s Klárou Černou. Ta neskrývala radost.
„Když jsem se telefonicky dozvěděla, že náš dub vybrala porota mezi finalisty, byla jsem v šoku, ale příjemném," popisuje své první pocity knihovnice.

Upřímně přiznává, že velké šance na postup stromu nedávala. Svým věkem zhruba dvě stě let je to „mladík". „Na druhou stranu jsem ale věřila, že porota ocení to, co pro nás strom znamená, jaký má význam – že je krásnou dominantou návsi a v létě vytváří hezký stín. To se potvrdilo o červencové pouti v roce 2014, kdy kněz žehnal obnovené kapličce na návsi. Bylo strašné horko a všichni byli schovaní pod stromem," vzpomínala Klára Černá.

Tento týden zástupci Nadace Partnerství, která anketu vyhlašuje, přijedou na focení do Borovan. Od 15. června se pak rozběhne hlasování. Klára Černá doufá v podporu všech obyvatel. „Někteří mi už slíbili, že budou shánět hlasy, za což jim předem moc děkujeme," dodala knihovnice.

Na tvorbě přihlášky do ankety se podílely místní děti. Ty sepsaly příběh o stromu. Využily při tom informaci, že strom vysadil jistý pan Anděl, kterému k tomu dal vnuknutí anděl, který letěl nad návsí.

V přihlášce nechyběla ani anketa mezi místními, proč považují strom za výjimečný. Šestasedmdesátiletý František Hájíček uvedl: „Je vzpomínkou na školní léta, kdy jsme jako kluci věšeli 30. dubna na dub stoličky na dojení krav, které jsme sebrali hospodyním v maštalích. Byl to zvyk."

Šestapadesátiletá Alena Pekárková řekla: „Vzpomínám na to, že o velké přestávce, když jsme chodili do obecné školy, jsme si pod ním hráli."

Anketa Strom roku se letos koná po patnácté. Z padesáti sedmi přihlášek porota vybrala dvanáct finalistů. Ten nej strom bude vyhlášen v říjnu.

V dosavadních čtrnácti ročnících ankety Strom roku žádný zástupce z Písecka ve finále nebyl.