„Nebude to žádná klasická soutěž ani formální oslava, ale chystáme pro diváky originální zábavu, na kterou nejspíš jen tak nezapomenou," poodhalili za SDH Nevězice jednatelka Jana Pobříslová   a starosta sboru Vilém Volf.

Oslavy se zúčastní i hasičská družstva žen a mužů z okolních obcí. „Soutěžit se bude, ale ne se stříkačkou v ruce a s během s hadicí. V sedmi disciplínách bude nejdůležitější zručnost, rychlost, vtip a netradiční um. Tyto disciplíny ale nenajdete v žádné hasičské soutěži," prozradila kronikářka Nevězic a zakladatelka spolku Nevězický zvon Eva Volfová. Připomněla tím, že dobrovolní hasiči mají rozhodně smysl pro humor a rádi se zapojí do dobré zábavy.

„Mnohému městskému človíčkovi přijdou dobrovolní hasiči na vesnicích jako spolek lidí, kteří nemají co na práci, a tak se baví tím, že si hrají na hasiče. Někteří se mohou domnívat, že je to přežitá záležitost, která měla význam kdysi, kdy nebyly profesionální hasičské sbory na takové úrovni jako v dnešní době. Ale mýlí se," konstatovala Eva Volfová.

Kromě toho, že jsou dobrovolní hasiči vždy připravení pomoci při požárech, velké vodě a kalamitách, pomáhají také v obecních lesích, ale spolupracují i na pořádání společenských akcí v obci. „Na oslavu dne dětí připravili naši hasiči sportovní stezku, za jakou by se nemuselo stydět leckteré rekreační středisko. Když je masopust, připravují karnevalový průvod  po obcích celého okrsku. Mnohé sbory mají masky na dané téma. Hasiči pořádají i bály pro ostatní lidi ve vsi a podílí se také na organizaci výletů a zájezdů do divadel," dodala Eva Volfová.

I když se bude v sobotu slavit netradičně, na tradici místní dobrovolní hasiči rozhodně nezapomínají. Účastní se okrskových soutěží v hasičském sportu, na které se připravují, a také se věnují hasičskému dorostu.