Bylo sice už po výuce, přesto se to ve  čtvrtek odpoledne v sepekovské základní škole hemžilo dětmi. Některé  z nich do školy ještě nechodí, je  jim pět i méně. Přesto ve škole byly správně. Učitelky  pro ně totiž uspořádaly kurz Předškoláček. Koná se už čtvrtým rokem.

„Cílem je, aby si děti pomaloučku zvykaly. Když přijdou do školy nebo na zápis, který bude na přelomu ledna a února, aby nebyly tak vyplašené, aby se jim tady líbilo," vysvětluje Ludmila Tollingerová, která bude třídní učitelkou prvňáčků.

Děti tak poznávají školu pomocí her. Na první sérii kurzu na ně čekalo podzimní tvoření. Budoucí školáci za pomoci starších sourozenců a kamarádů vyráběli sovu, kterou zdobili listy. „Další Předškoláček nás čeká před zápisem a poté  bude ještě dvakrát," doplňuje učitelka Ludmila Tollingerová, kterou zájem o kurz potěšil.

Budoucích školáků přišlo kolem deseti. Jedním z nich byla Anežka Urbanová z Líšnice. „Ještě jsem tady nebyla a líbí se mi tady. Mám tu kamarádky Kristýnku a Šárku, ve škole se nejvíc těším na tělocvik," podělila se o zkušenosti Anežka Urbanová.

Do školy ji doprovodila maminka i malý bráška Jiří. „Dcera půjde příští rok do první třídy,  přišli jsme proto, abychom viděli, jak to tady chodí," vysvětluje maminka  Eva Urbanová. „Anežka se do školy těší. Moc ji na školu nepřipravujeme, chodí na angličtinu. Umí počítat do deseti, nějaká písmenka už zná, ale psát ještě neumí," doplňuje maminka, podle které se dceři bude ve škole určitě líbit.

Děti se v rámci kurzu Předškoláček také vydováděly v tělocvičně. Možná, že na dalších pokračování kurzu je čeká  seznámení  s interaktivní tabulí. „Ve třídě ji máme, takže by ji příští prvňáci mohli využívat. Myslím si, že po Vánocích bychom na ní mohli zkusit  pracovat. Určitě děti zaujme, je to zase něco jiného," říká učitelka.

V Sepekově předpokládají, že do první třídy bude chodit kolem patnácti dětí.