Jaká bude budoucnost hrejkovické pošty? Na to by měly odpovědět nejbližší týdny. Stejně jako zastupitelé Kluk (viz Písecký deník, pondělí 29. února) se i Hrejkovičtí seznámili s projektem Pošta Partner, kdy je pošta provozována třetí osobou – obcí či právnickou osobou.

Také v Hrejkovicích je záměrem České pošty tu projekt zavést. Zda se do něj obec přihlásí, rozhodnou zastupitelé. Mají na to čas do 30. dubna. Na posledním jednání jim projekt představila manažerka pošty.

Podle starostky Hany Kašparové o tom chtějí ještě minimálně dvakrát jednat. „Kdybychom na nabídku České pošty kývli, znamenalo by to pro nás platit pracovní sílu. Od nového roku je to navíc zkomplikované tím, že dřív se tu pošta třeba na týden zavřela, obsluha měla dovolenou a napsalo se, že nejbližší pobočka je v Milevsku. Nyní musí být zástupnost a ta by platila i pro Pošty Partner," vysvětlila Hana Kašparová a dodala, že musí být zaškoleny nejméně tři síly.

Jako negativum vnímají v Hrejkovicích náklady či starost s tím spojenou, výhoda by byla, že by si sami mohli určit otevírací dobu. Ta podle pošty musí být alespoň patnáct hodin týdně.

Česká pošta prioritně oslovuje s Poštou Partner obce a poté podnikatelské subjekty. V Hrejkovicích moc možností asi nebude. „Máme tady sice prodejnu Jednoty, ale ta nepřipadá v úvahu, protože je tady jen jedna síla a není zástupnost, a do prodejny si Jednota nikoho dalšího nepustí," zamýšlela se starostka. Potenciálním zájemcem může být kdokoliv, kdo má IČO.

Výhodou pro obec je to, že se pošta nyní nachází v obecních prostorách a při Poště Partner by pošta zabezpečila techniku či odvoz peněz. Obec by dostávala provize za službu. Ta základní je šest tisíc korun měsíčně, což je rozsah za poskytované služby, a například tři stovky je měsíční příspěvek na telefon.

Pro zákazníky by se toho moc nezměnilo. Starostka považuje za prioritní poštu zachovat. „Ale musíme samozřejmě zvážit vše s tím spojené – co nás to bude stát a podobně. Zruší se všechno hned, ale obnovit to, je horší," podotkla.

Poštu považuje za důležitou i obyvatelka Hrejkovic Lenka Jedličková, která pracuje v místní prodejně. „Na poštu chodím pravidelně, a to jak s tržbou, tak i soukromě. Byla bych moc ráda, kdyby tady fungovala i nadále," řekla.

To by si přáli i v nedalekém Kovářově, kde podle starosty Pavla Hrocha dojde i na jejich poštu a Česká pošta bude chtít kamennou pobočku někomu předat. „Máme výhodu, že je v obecních prostorech, a bude záležet na podmínkách, které pošta vytvoří. Já osobně, i když vím, že asi budu bezmocný to jakkoliv ovlivnit, budu navrhovat, aby poštu provozovala obec, aby služba byla zachována, ale bohužel to s sebou nese dost velkou zodpovědnost," reagoval starosta i na personální zajištění. Podle něj bude důležité, s jakými návrhy pošta přijde.

On sám kroku pošty nerozumí. „Česká pošta je státní podnik patřící pod Ministerstvo vnitra a vykazující ohromné zisky a nevím, proč se stát ziskového podniku zbavuje," komentoval Pavel Hroch.

Mluvčí České pošty Matyáš Vitík řekl, že počítají s převodem 2500 poboček z celkového počtu 3200 poboček na Pošty Partner, a to do roku 2025. „Z pohledu obyvatel je jednou z největších výhod projektu pružnost otevírací doby, kdy obce, případně soukromníci sami určují rozsah hodin pro veřejnost, který nesmí klesnout pod naše požadované minimum. Tato flexibilita provozovatelům umožňuje reagovat na konkrétní podmínky a zvyklosti v dané obci," řekl Matyáš Vitík, podle kterého se projektu daří a je o něj zájem.

Jejich plánem je pro letošek převést dvě stě pošt na Pošty Partner. Jakých míst se nabídka na provozování Pošty Partner týká, ale Matyáš Vitík sdělit nechtěl.

Pošta Partner, která je určena zejména malým obcím, na Písecku funguje v Chřešťovicích u Albrechtic nad Vltavou v místním obchodě. Pokud by se Hrejkovičtí do Pošty Partner zapojili, bylo by to od začátku letošního listopadu.

Hrejkovická pošta: 
otevírací doba: PO, ÚT, ST, ČT, PÁ 8 – 10.30 hodin, ST 13.30 – 16 hodin

vlastník objektu: obec

průměrné denní počty vybraných podaných zapsaných zásilek a peněžních a bankovních služeb za období 1. 1. – 30. 11. 2015
Listovní: 1
Balíkové: 2
Poštovní poukázky: 5
Důchody: 1
Poštovní spořitelna: Maxkarta/platební karta: 3
Zdroj: Česká pošta