Úsporu, která v posledních letech činí kolem čtyř set tisíc korun ročně, přičítá takzvanému systému nálepek na popelnici. „Poplatek za vyvezení popelnice činí od roku 2010 stále 75 korun. Na velkoobjemový  odpad máme s podnikateli uzavřené individuální smlouvy. Paušální systém nemáme," vysvětlil František Hřebejk. Dodal, že za posledních pět let nemají ve městě žádné nedoplatky za odpad.

V posledních letech se z Mirotic vyveze ročně o 300 tun směsného komunálního odpadu méně, než předtím. „Lidé začali víc třídit odpad a rozmýšlejí si, co můžou do popelnice dát. Plasty, sklo, železo a papír třídí. Nově svážíme od lidí každý první pátek v měsíci papír. Ve sběrném dvoře mohou odevzdávat elektrospotřebiče, ale i přepálený kuchyňský olej," upřesnil František Hřebejk.

Původně mělo vedení města obavy, aby při udržování tohoto systému nevznikaly černé skládky, ale naštěstí se tak nestalo. Tím, že lidé přistupují ke třídění odpadu dobře, není podle Františka Hřebejka důvod ke zdražování poplatků za odpad.

Obyvatelé si mohou vybrat ze tří druhů nálepek na každý svoz v roce. Jedna je na týdenní svoz v měsíci, druhá na svoz pro každých čtrnáct dní a třetí si mohou přikoupit ti, kteří potřebují někdy vyvézt popelnici častěji než za čtrnáct dní. Ta je v podobě kovového plíšku 
a mohou si ji na popelnici zavěsit, kdy potřebují. „Bez označení není popelnice vyvezená. Nálepky musí každý platit dopředu, a proto nemáme žádné dlužníky," uzavřel František Hřebejk.

Svoz odpadu je v Miroticích  v zimě každý týden
a v létě jednou za čtrnáct dní.