Posledním cenným kovem ve sbírce je bronz, který přivezl minulý víkend Dominik Bartuška z mistrovství České republiky, které bylo vrcholem letošní závodní sezony. „Děti se letos hodně nadřely a pro všechny nominované bylo mistrovství odměnou za jejich práci," konstatoval trenér oddílu David Krejča.

Závodník Dominik Bartuška popisuje své pocity z mistrovství s nadšením. „Třetí místo je pro mě velký úspěch, za který vděčím jak svému trenérovi, tak i rodičům, kteří mi poskytli velkou podporu. Zároveň si uvědomuji, jaká cesta mě ještě k vrcholu čeká," řekl Dominik Bartuška.

Karate však nejsou jen závody. Děti trénují třikrát týdně, z čehož dvakrát jde o klasické hodiny zaměřené na tři základní disciplíny kihon, kata a kumite a jedenkrát týdně se tréninky soustředí hlavně na zvyšování fyzičky dětí, jejich rychlost, dynamiku a protažení. „Snažím se využívat řady cvičebních pomůcek, které jsou pro výkonnostní růst dětí velmi důležité," uvedl David Krejča, který se karate věnuje od roku 1995. Za svou závodní kariéru nasbíral řadu ocenění. Je mimo jiné mistrem a vicemistrem České republiky či trojnásobným vítězem světového šampionátu ve Švédsku.

V současné době má oddíl čtyřicet dětí, které jsou rozdělené na pokročilé, mírně pokročilé a začátečníky. Ti se zmíněným bojovým sportem začali teprve letos v září.

Karate není jen sport, ale také filozofie, proto se oddíl věnuje i jiným aktivitám. „Jsem moc rád, že se děti nezajímají o karate jen z té sportovní stránky, ale také z té duchovní. Snaží se v dobrém rozvíjet svůj charakter a dokáží i pomáhat druhým. Za to si jich cením," podotkl trenér.
V loňském roce oddíl na dálku adoptoval desetiletou dívku Ruth z africké Keni, na kterou děti a jejich rodiče pravidelně přispívají. „Děti by si měly uvědomit, jaké mají štěstí, že mohou třeba chodit do školy. Ne všude je to samozřejmost," doplnil David Krejča.

Od začátku na Ruth přispívají starší děti z oddílu. „Zapojila jsem se, protože už odmala jsem chtěla mít adoptovanou holčičku. Když je příležitost přispívat, tak přispívám," řekla Adéla Těhlová.

V oddíle SKP karate Písek jsou děti od pěti až do patnácti let.

ANKETA: Proč jste si vybrali právě karate a co vás na něm nejvíc baví?

Jakub Včelička
10 let
V karate se naučíme obranu a také mít úctu k soupeři. Já dělám tento sport druhým rokem a moc mě baví. Nejvíc mě baví tréninky a závody.
Dita Mazalová
11 let
Díky karate hodně zrychlíme. Naučím se ubránit, kdyby mě třeba někdo přepadl. Nejvíc mě baví katy a závody. Mám v oddíle kamarády.
Michal Vondrášek
11 let
Zlepší nám fyzičku. Já jsem karate začal dělat před dvěma lety, mám rád bojové sporty. Baví mě tréninky a těším se, až poprvé zkusím kumite.
Zuzana Zíková
11 let
Díky karate budeme mít lepší fyzičku a zpevníme se. Začala jsem loni a baví mě úplně všechno – tréninky, závody i soustředění.