Po celý školní rok byly dětem opět zprostředkovávány hravou formou informace o tom, jak si hrají a jakým jazykem spolu hovoří děti za nedalekými hranicemi.

Školu v Kestřanech stejně jako v předešlém projektu navštěvovala paní Vendula Maihorn, tzv. medinautka. Medinautka proto, že tentokrát nabízela dětem během svých vstupů i nová média, např. tablet, interaktivní tabuli, fotoaparát. Děti se ale stejně jako minule těšily i na svoji plyšovou kamarádku, písničky, pohybové hry, které si vždy společně zahrály. Setkávání byla vždy uzpůsobena tomu tématu, na kterém škola zrovna pracovala a byla obohacena o prvky německých kamarádů. Tím mezi dětmi vznikala i zvědavost, jak to asi v té německé škole vypadá.

Naplnit dětskou zvídavost, potřeby poznávat, získávat nové zkušenosti, to bylo impulsem pro paní učitelky, které zorganizovaly výlet a děti se vypravily do mateřské školy St. Elisabeth v Grafenau. Paní ředitelka této školy nám na dvě hodiny takřka dala svojí školu k dispozici. Na školní zahradě si v tu chvíli spontánně hrály děti obou škol a rodiče měli zatím možnost poznat, jak funguje předškolní zařízení u německých sousedů. Touto cestou moc děkujeme paní ředitelce Christině Zwiebel, která nám věnovala svůj čas a společně se svým kolektivem pro nás přepravila milé přijetí, kdy i německé děti pro nás zazpívaly v českém jazyce. Děkujeme.

Výlet za hranice byl celodenní, což nám umožnilo poznat ještě řadu míst. Navštívili jsme návštěvnické centrum Hans- Eisenmann-Haus v Neuschőnau, potom individuálně dle zájmu rodičů a dětí stezku v korunách stromů nebo přilehlý areál zvířecích výběhů. Odpoledne po návštěvě školy jsme se rozloučili na překrásném dětském hřišti u jezera v Grafenau.

Projekt Sousední světy naše škola ukončí v měsíci září, kdy děti naši „medinautku Vendulu“ provedou obcí Kestřany a utvoří prezentaci, která bude takovou naší pozvánkou pro německé děti a jejich rodiče, že i u nás máme hodně hezkých míst, které je možné navštívit. Touto cestou také děkujeme kolektivu pracovníků Tandem Plzeň, který nám takové aktivity umožňuje realizovat.

Věra Chaloupková, ředitelka