Dnes se na ni obracejí o radu její kolegové z dalších škol Písecka.

Hana Lívancová, ředitelka ZŠ a MŠ Orlík nad VltavouZdroj: Deník / Stanislava KoblihováCo bylo prvotním impulzem k tomu, abyste oslovila společnost Women & Women?

V roce 2013 jsem viděla jejich reklamu o vánočních svátcích v televizi a hned jsem si vzpomněla na tři děti z jedné rodiny, jejichž rodiče neměli peníze na to, aby jim platili obědy. V lednu jsem se ptala na podmínky k získání peněz a bylo mi řečeno, že je to určeno jen pro matky samoživitelky. Dobrá zpráva, že dětem z naší školy přispějí, mě zastihla 13. února roku 2013 na cestě v autě.

Co to pro vás znamená po administrativní stránce?

V současné době se vše vyřizuje elektronicky. Vyúčtováváme vždy obědy, které děti snědly, do konce října, pak do konce prosince a do konce června. První dva roky se přeplatek za dobu, kdy byly děti třeba nemocné a ve škole neobědvaly, převáděl do dalšího školního roku, ale teď se vrací. S Women & Women je perfektní spolupráce.

Někdo by řekl, že dětem stačí třeba namazaný chleba…

V minulosti jsem zažila případ, že jeden žák záviděl ostatním, že se mohou naobědvat, a byl pak na ně zlý. Vzniká tím i vyloučení ze společnosti a jsem moc ráda, že jsme příspěvku na obědy pro děti dosáhli. Do školy přijedou autobusem v 6.45 hodin a odjíždějí v 15.30 hodin a když by v době oběda stály u dveří a koukaly, jak ostatní jí, psychicky by je to ničilo. Proto budu teď žádat o příspěvek i na příští školní rok.