S rokem 2012 se rozloučí turisté na Jindřichohradecku tradičním Výstupem na Javořici, kterého se každoročně účastní několik tisícovek lidí. Dnes v 10 hodin se vychází z náměstí ve Studené od rodného domu spisovatelky Vlasty Javořické.

Kdo se chce rozloučit s českokrumlovským kinem v jeho současné podobě, v jaké sloužilo lidem několik desítek let, má dnes poslední příležitost. Dnes na Silvestra  kino promítá naposledy. Pak má začít jeho rekonstrukce. Proto dnes kromě zhlédnutí filmu Expendables: Postradatelní 2, akční thriller USA od 14 hodin se můžete zúčastnit akce nazvané Od soumraku do úsvitu. To znamená, že od 16 hodin, od 18 a ve 20 hodin se budou promítat filmy, které si přinesete a budou hlasováním vybrány. Na toto promítání je vstupné dobrovolné.

Dnes je rovněž možné zdarma navštívit Regionální muzeum v Českém Krumlově. Od 9 do 17 hodin tu můžete naposledy zhlédnout výstavy „Příběh města 1. a 2. část" a Český Krumlov – od městské památkové rezervace k památce UNESCO. Dokumentární výstava k 20. výročí zapsání města a zámku na seznam UNESCO. Muzeum bude od 1. ledna do 21. ledna z technických důvodů zavřené.

Místo oslav konce roku přivítají ve Vimperku městským ohňostrojem až Nový rok. Stejně tak Prachatičtí si budou moci zpestřit vstup do roku 2013 po novoročním výstupu na Libín podvečerní ohňovou slavností.
Na Nový rok se můžete výjimečně podívat také na Observatoř Kleť, kde se od 10.30 do 15 hodin koná Novoroční den otevřených dveří.

Nový sběrný dvůr bude ve středu 2. ledna otevřen v lokalitě Kání vrch v blízkosti městského zahradnictví a psího útulku. Výstavba sběrného dvora, který leží v průmyslové zóně na severovýchodním okraji Strakonic, trvala přibližně rok.

Do čtvrtka 3. ledna se lidé mohou vyjádřit na táborském odboru dopravy proti uzavření účelové komunikace přes školní statek 
v místní části Měšice. O omezení provozu zažádala zemědělská škola, která statek spravuje.
Můžete se účastnit jeho live vydání pořadu Na stojáka, a to v pátek 4. ledna od 20 hodin v Kulturním domě v Dražicích na Táborsku. Zábavu budou přímo před návštěvníky vytvářet  Karel Hynek, Lukáš Pavlásek a Dominik Heřman Lev. Po tomto pořadu následuje vystoupení benešovského kytaristy a zpěváka Štěpána Kojana známého z rockové skupiny Keks.

V pátek 4.1. bude slavnostně zahájena Tříkrálová sbírka, kterou každoročně organizuje městská charita. Je to největší dobrovolnická akce na Českobudějovicku a v roce 2013 se uskuteční již potřinácté v celostátním měřítku.  Ve 14.00 hodin se vydá průvod tří králů od Černé věže přes Sady k radnici na náměstí Přemysla Otakara II., kde bude ve 14.30 sbírka slavnostně zahájena.

Členové Jihočeského folklorního souboru Kovářovan se tradičně večer 5. ledna vydají na obchůzku s Klibnou a kozlíky po obci Kovářov u Milevska. Starobylý zvyk udržují členové souboru řadu let a každoročně s maskou koně a kozlíků navštěvují jednotlivá stavení.