Kvalita pitné vody v Čimelicích není ideální. Obsahuje zvýšené množství radonu a uranu a stávající úpravna vody přestává stíhat. Čimeličtí se tedy museli rozhodnout, jak situaci řešit.

Jednou z možných variant je napojení na novou vodárenskou soustavu, která na sever Písecka přivede vodu z Římova. „Výhodou je, že bude mít obec plynulou dodávku vody v dostatečném množství a že investorem bude Jihočeský vodárenský svaz (JVS)," konstatoval hlavní technolog společnosti ČEVAK, která vodovod provozuje, Jiří Stara, který o stavu vody informoval Čimelické na zastupitelstvu.

Druhou možností, jak uvedl, je rekonstrukce a doplnění úpravny vody, což by bylo pro obec výhodné z toho důvodu, že by měla vlastní zdroj a tudíž by si sama určovala cenu vody. Nevýhodou je, že by to musely Čimelice zainvestovat ze svého. Třetí možností je jakási přechodná varianta, přesněji připojení jedné z původních studen, která je dnes nepoužívaná.

Starosta obce Vladimír Pánek hledal argumenty pro variantu číslo jedna. „Měli bychom přemýšlet o tom, zda to nevyužít. Také se může stát, že se rozhoupeme pozdě a s vodovodem nás obejdou. Koneckonců máme výpověď dva roky, takže můžeme vždycky odstoupit a řešit vlastní zdroje," zmínil Vladimír Pánek.

Zastupitelstvo Čimelic rozhodlo už v roce 2007, že se bude chtít napojit na vodárenskou soustavu. „Na základě toho jsme obec do projektu zahrnuli. V případě negativního postoje místních to vezmeme rovnou na Mirovice a přivaděč pro Čimelice vynecháme," řekl ředitel JVS Antonín Princ a upozornil, že hlavní je, aby se obec co nejdříve rozhodla. „Počkejte do dubna, zeptejte se Mirotických, jak jim chutná voda, a pak se rozhodněte," dodal. Mirotickým přivede vodu z Římova první etapa vodovodu, na které už se pracuje a do dubna by měla být hotová. Čimelic a následně i Mirovic se týká druhá etapa, kterou by JVS rád navázal na první. Nejdřív bude však muset sehnat dotaci, bez které to nepůjde.

Zastupitelé se po dlouhé diskuzi shodli na tom, že chtějí napojit na vodovod a že do doby, než bude druhá etapa hotová, připojí nepoužívanou studnu, která jim pomůže zlepšit kvalitu pitné vody.

V Čimelicích je v současné době připojeno na vodovod 350 obyvatel, produkce vodovodu činí za den 50 kubíků. Jsou zde tři zdroje z devadesátých let.