„Lehce pracující člověk by měl denně sníst maximálně 48 gramů takzvaných jednoduchých cukrů, mezi které patří nejen obyčejné sladidlo, ale také med nebo sirupy," říká lékařka Státního zdravotního ústavu Marie Nejedlá. Takové množství odpovídá asi dvanácti kostkám cukru. U dětí by měla být dávka poloviční.
Jenomže průměrný obyvatel Česka „zmůže" i dvojnásobek – až 26 kostek denně. Vystavuje se tím obrovskému nebezpečí.

„ČOKOLÁDA" VS. PIVO
„Jednoduché cukry jsou jen zdrojem prázdné energie. Žádný užitek pro tělo nemají. Naopak. Způsobují řadu zdravotních komplikací," vysvětluje expertka ze zdravotního ústavu Nejedlá.

Kolik cukru obsahují potraviny a nápoje?Zdroj: Deník

Cukry podle ní poškozují cévy a způsobují ischemickou chorobu srdeční. Mohou vést ke zvětšení a ztučnění jater. Kromě toho zatěžují slinivku a navozují stále větší pocit hladu, takže lidé tloustnou.
Například jedna tabulka Studentské pečeti obsahuje přes 24 kostek cukru. Aby člověk spálil energii, kterou obsahuje, měl by vyrazit na dvouhodinovou procházku.

Půllitr českého národního nápoje – pivního ležáku – obsahuje dvě až tři kostky cukru. Takovou energii člověk spálí 38minutovou procházkou.

Kolik cukru obsahují potraviny a nápoje?Zdroj: Deník

OVOCE JE DOBRÉ
Lékaři lidem doporučují jíst spíš takové sacharidy, které se štěpí postupně a pomaleji. Například ovoce.
„To uspokojí chuť na sladké stejně dobře, navíc je zdrojem vlákniny a vitamínů," uzavírá Nejedlá.
Doporučená dávka jsou podle ní dvě porce ovoce velikosti pěsti denně.

Najít potraviny, které by vyhovovaly, není snadné

České Budějovice – Nelehký úkol mají od Nového roku provozovatelé bufetů na základních školách. Právě pro ně totiž začala v lednu platit takzvaná pamlsková vyhláška. Ta zakazuje prodej potravin, které jsou nezdravé. Jenže zaplnit regály potravinami, které by stanoveným limitům vyhovovaly, není až tak snadné.
„Vyhláškou neprojdou třeba cereální sušenky nebo sušené ovoce, limity ale nesplňuje ani řada jogurtů," vyjmenovává provozovatel sítě školních bufetů v Českých Budějovicích Martin Pečinka potraviny, které si žáci přímo ve škole už nemohou koupit. Doplňuje, že sortiment, ze kterého i oni sami coby provozovatelé školních bufetů mohou vybírat, je nyní ještě více omezený.

„Díky tomu, že mám nějaké kontakty v zahraničí, jsme dali dohromady zhruba osm slaných výrobků a šest až sedm sladkých výrobků, které nabízíme a které vyhovují daným limitům. Jenže takový sortiment zákazníka přece jednou omrzí," argumentuje Martin Pečinka, jehož firma v poslední době zavřela dva školní bufety. Jediný, kdo podle jeho slov na vyhlášce vydělá, jsou provozovatelé prodejen s občerstvením v těsné blízkosti škol. (ks)

Anketa: Co dáváte dětem na svačinu?Zdroj: Deník