Tématem další vzdělávací lekce byly bylinky, jejich určování, pěstování a především praktické využití léčivých účinků. O své zkušenosti se přijel do Milevska podělit Vladimír Fröhlich, kterého mnozí znají z písecké Nákupny léčivých bylin a také jako prodejce a ochotného poradce ze čtvrtečních milevských trhů.

V hodince a půl poutavého vyprávění se posluchači třeba dozvěděli, že Bazalka se nesmí zamrazovat, oblíbený nápoj E. Hemingwaye mochito se v Jižních Čechách dělá z máty peprné, ale v Praze z marocké, listy Rozmarýnu obsahují kafr nebo že Šalvěj je nejlépe sbírat, až když jí alespoň hodinu před tím osvítí slunce. 

Rýmovník pomáhá proti rýmě, kořen zázvoru, v obchodech běžně k dostání, znovu zasazený vyroste, mařinka vonná patří mezi afrodisiakum nebo třeba že Lomikámen zrnatý rozkládá v lidském těle kameny. Bacopa brahmi zlepšuje paměť, maralí kořen vitalitu a nejvíc antioxidantů ze všech rostlin obsahuje Šišák bajkalský.

Posluchače pobavilo, že Kozlík lékařský přitahuje kočky a chodí si do něj lehat. Bylinky se musí pít opatrně, nejdéle tři týdny. Pak by totiž mohly uškodit, pouze Meduňku je možné pít trvale. Kromě dalšího prozradil Vladimír Fröhlich třeba recept na vonný nápoj z Aloisie trojlisté, jak připravit inhalaci z anýzu a přesličky, rozdělení a využití Konopí nebo domácí přípravu kostivalové masti.

Mnohé z návštěvnic přivítaly přímo na místě nabídku květináčků s bylinami. Neodolaly a domů s prázdnou odcházela jen málokterá.

Eva Taterová