V Borovanech zavládla radost. Jejich dub letní z návsi skončil ve dvanáctičlenném finále ankety Strom roku 2016 na třetím místě. Předběhly ho břestovce z Ústí nad Labem a jednoznačně nejlepší lípa z Lipky z Chrudimska. Čtvrtečního slavnostního vyhlášení výsledků v sídle vyhlašovatele Nadace Partnerství v Brně se z Borovan zúčastnila hlavní navrhovatelka Klára Černá, starostka Ivana Dolejšková a zastupitelé Alena Klůfová a Zdeněk Dub.
  

Klára Černá byla ze třetího místa doslova v šoku. „Odhadovala jsem, že skončíme na šestém místě. Když ostatní účastníci líčili, jak usilovně sbírali hlasy, slevila jsem. A najednou při vyhlašování třetího místa řekli číslo deset a náš dub. Nemohli jsme tomu uvěřit," podělila se o zážitek Klára Černá, která si váží nadšení všech, kteří jejich strom podpořili. „Jen díky tomu jsme uspěli. Děkujeme všem, kteří dali našemu stromu hlas," dodala s tím, že jich celkově měl téměř 16 tisíc. 
  

Nejlepší strom posbíral přes 55 tisíc hlasů. „To je neuvěřitelné číslo, za kterým musí být velké nasazení. Gratulujeme na Chrudimsko," vzkázala Klára Černá. 
  

Starostka Ivana Dolejšková ocenila práci knihovnic Petry a Kláry Černých, které spolu se čtenáři knihovny strom do ankety nominovaly. „Všechny stromy jsou krásné a zajímavé, ale jde především o to, jak se lidé nadchnou pro tuto věc. To se našim navrhovatelkám velmi podařilo. Z vlastní iniciativy pekly perníčky ve tvaru dubu a dubového lístku, zdobily je s dětmi v knihovně a nabízely na naší pouti u Rozárky za podpis nebo odevzdání starého mobilu. Také nechaly zhotovit placky se stromem a vytvořily si samy letáček na propagaci dubu. Obcházely nejrůznější kulturní i sportovní akce a sbíraly podpisy," chválila Ivana Dolejšková, která je za třetí místo velice ráda. „Je vidět, že nezáleží na velikosti města nebo vesnice, protože na posledním dvanáctém místě se umístil strom z Prahy a na prvním strom z vesnice Lipka o dvaceti žijících obyvatelích," dodala. 
  

Knihovnice Petra Černá získala podporu i od olympijské vítězky a písecké rodačky Kateřiny Neumannové, se kterou udělala rozhovor, jenž vyšel v Píseckém deníku. „Po vyhlášení jsme jí napsali, jak jsme dopadli. Gratulovala nám," podotkla Petra Černá, která si stejně jako její mladší sestra váží toho, že hlasy pro strom a také mobilní telefony, kterými se letos poprvé mohlo hlasovat, sbíralo mnoho lidí – nejen místních, ale i přespolních – mezi příbuznými, v práci, ve škole či na dovolené. 
  

Do shánění hlasů se aktivně zapojila také zastupitelka Alena Klůfová, která za úspěch považovala už samotný postup mezi dvanáct finalistů. „Bylo příjemné pozorovat rostoucí zájem lidí o průběžné umístění našeho dubu v anketě. Nervozita stoupala v posledních deseti dnech, kdy bylo hlasování tajné. Nikdy by mě nenapadlo, že strom, za který jsem se jako dítě schovávala, získá třetí místo. Mám radost, že jsem borovanský dub mohla podpořit," dodala. 
  ¨

Borovanští si z Brna přivezli upomínkové předměty, které jim úspěch budou připomínat. Také získali téměř jedenáct tisíc korun, které zřejmě věnují do vysázení nové aleje ovocných stromů. 
  

Lidé mohli finálové stromy podpořit podpisem do archu, odevzdáním starého mobilního telefonu nebo odesláním dárcovské sms. 

Výsledky ankety Strom roku 2016
1. Lípa v Lipce (Pardubický kraj) – 55 366 hlasů
2. Břestovce ve Smetanových sadech (Ústecký kraj) – 21 746 hlasů
3. Dub na návsi v Borovanech (Jihočeský kraj) – 15 806 hlasů
4. Dub v Cellerově štěpnici (Zlínský kraj) – 14 207 hlasů
5. Chudenická douglaska (Plzeňský kraj) – 13 770 hlasů
6. Domanínská lípa (Jihomoravský kraj) – 13 534 hlasů
7. Libáňská borovička (Královéhradecký kraj) – 13 291 hlasů
8. Kaštan Járy Cimrmana (Vysočina) – 10 536 hlasů
9. Bratřejovská hrušeň planá (Zlínský kraj) – 8 483 hlasů
10. Dub ze Zásady (Liberecký kraj) – 6186 hlasů
11. Lípa u sv. Anny (Plzeňský kraj) – 1992 hlasů
12. Otec dubů (Praha) – 449 hlasů ⋌Zdroj: Nadace Partnerství