Festival založil v roce 2005 uznávaný jazzový kytarista Rudy Linka, který chtěl představit a propagovat špičkový světový jazz 
v České republice. Na všech open-air koncertech hrají světoví hudebníci na velkolepých, středověkých náměstích. „Bohemia JazzFest se stal v krátkém čase jedním z největších letních jazzových hudebních festivalů v Evropě," vyzdvihuje za organizátory Tereza Skrbková.

Připomíná, že festival je pod patronací Senátu i Sněmovny České republiky, ministra kultury, zahraničních věcí i ministryně pro místní rozvoj, hejtmanů všech krajů i primátorů a starostů všech měst, kde festival je. Festival získal za pouhých deset let své existence velké mezinárodní renomé a píše se o něm v takových publikacích, jako jsou The New York Times, Wall Street Journal, Sueddeutsche Zeitung a americký časopis DownBeat má festival ve svém přehledu nejdůležitějších kulturních akcí světa. Průvodce Michelin má Bohemia Jazzfest pod rubrikou „musí se vidět" (mustsees) 
a loňský 10. ročník měl přes 170 milionů impressions.

V Písku se festival uskutečnil poprvé v roce 2014. Tehdy byla hlavní hvězdou večera legendární brazilská zpěvačka Leny Andrade. „Na tento koncert přijeli skoro všichni Brazilci žijící 
v České republice a těm se povedlo roztancovat celé náměstí, které se tak proměnilo v sambový taneční parket," zmínila Tereza Skrbková.

Ale ani letos nepřijde Písek o světově proslulé umělce. „Tento rok budou 
v Písku hrát tři velice rozdílné, ale stejně fascinující 
a velice kvalitní hudební seskupení," láká organizátorka a pokračuje: „V půl šesté začne punk-jazzové trio 
z Vídně Edi Nulz. Potom následuje funková kapela Dainius Pulauskas Group z Litvy a večer uzavře kapela polského pianisty Krzysztof Kobyliński a izraelské zpěvačky Reut Rivka Shabi."

Všechny koncerty, které se uskuteční v rámci festivalu, jsou zdarma.