Slavnost zahájil starosta Vladimír Pánek, který předal slovo Marii Vlčkové, která akci koordinovala.

„Základem byla oprava stavby, pak bylo řešeno zabezpečení zasklenou mříží a konečně upevnění keramického reliéfu na stěnu výklenku," uvedla Marie Vlčková.

Farář čimelické farnosti P. Hemala vedl obřad a modlitby a závěrečné požehnání. K tomu zazpívaly děti z čimelické základní školy. Po závěrečném požehnání se všichni vydali do restaurace Na Hvížďalce, kde čekalo občerstvení a příjemné sousedské posezení.

„Je chvályhodné, že obce pečují o tyto malé sakrální stavby. Málokde se už najde kaplička v zuboženém stavu, jak tomu bylo dříve. Tyto památky jsou odkazem našich předků a připomínkou různých historických i osobních událostí.Většinou stojí u cesty na okraji obcí, aby okolojdoucím připomněly nějakou tragédii, nebo naopak poděkování světci za šťastný návrat či rozloučení s domovem," řekla Marie Vlčková.

Čimelice mají takové objekty tři. Naproti hřbitovu, boží muka u nádraží a tuto kapličku u sádek. Jak se obec rozrostla, dnes už nejsou na okraji, ale všechny u cest v zástavbě.

Opravená kaplička zasvěcená Panně Marii má jednu zvláštnost. Reliéf zde osazený byl inspirován čimelickou pozdně gotickou Madonou, která zdobí oltář v čimelickém kostele Nejsvětější Trojice. Podle ní zhotovila návrh Marcela Vejcharová, která vede keramický kroužek při základní škole a za spolupráce dětí pracovala na vytvoření reliéfu a jeho barevných glazurách. „Přítomní se o díle pochvalně vyjadřovali a autoři mají na druhé straně kapličky malou desku se svými jmény," zmínila Marie Vlčková.

Po stránce finanční nesla podle jejích slov hlavní náklady obec Čimelice, firma Siko zajistila speciální tmely na připevnění reliéfu a bezpečnostní zasklení mříže. Náročné osazení reliéfu provedli místní mistři Sýkorové, otec a syn.

„Touto hezkou sváteční událostí jsme si připomněli, že Panna Maria je nejenom patronkou Evropy a české země, ale také naší obce. Nás, kteří jsme byli přítomni, obzvlášť potěšilo, že zase jeden kout naší obce zkrásněl a jistě bude dlouhé časy její ozdobou," doplnila Marie Vlčková. 

Keramický kroužek vytvořil plastiku Madony do kapličky

V roce 2012 byla vedoucí keramického kroužku ZŠ v Čimelicích Marcela Vejcharová oslovena bývalou starostkou Čimelic Marií Vlčkovou a ředitelkou firmy Siko Jaroslavou Valovou, které byly iniciátorkami rekonstrukce kapličky nacházející se v dolních Čimelicích u sádek. Měly představu, že do výklenku kapličky bude umístěna keramická plastika Panny Marie.

Vedoucí kroužku byl zpracován grafický návrh, jehož inspirací a částečnou předlohou byla socha Madony z čimelického kostela Nejsvětější Trojice. V měsíci říjnu pak byl tento návrh konzultován s památkáři, jejichž přístup byl vstřícný a přínosný. Následovala složitá fáze technické přípravy. Po jarních prázdninách se sešel realizační tým ve složení Marcela Vejcharová, Berenika Políčková, Irča Filipová, Kája Habichová, Majda Kulasová, Kuba Pavelka, Míša Počtová, Pavel Štěpánek a Anička Válová, který se dal do vlastní práce s hlínou. Za dvě odpoledne byla podoba plastiky Madony hotova, přičemž nejvíce tvůrce potrápila postava Ježíška.

To však byl pouze začátek. Protože plastiku vysokou 150 cm nebylo možno vypálit jako celek bylo nutno ji rozdělit na fragmenty a tyto vyztužit žebrovím. Rozdělení postavy muselo být provedeno tak, aby jednotlivé části se nejen vešly do pece, ale aby kopírovaly přirozené linie a záhyby textilií a při následném složení nebyl rušen výsledný dojem. Následovalo vypalování, glazování a zdobení a opět vypalování. Úspěchem byla velice pěkná barevnost keramiky, kdy šaty Panny Marie plně respektují zvyklosti křesťanské ikonografie. Všechny fáze byly provázeny obavami o výsledek, aby nedošlo k poškození některé části a k jejímu znehodnocení.

Aby výsledek byl efektnější a impozantní bylo přistoupeno k nejodvážnější a nejrizikovější etapě a to ke zvýraznění některých partií zlacením. V zájmu ochrany celá plastiky byla nika kapličky opatřena ozdobnou mříží zasklenou bezpečnostním sklem.

Nelze opomenout, že celý proces byl provázen konzultacemi s výrobcem lazur, s keramiky, kteří mají s tvorbou plastik zkušenosti, a v neposlední řadě s pracovníky firmy Mapei, kteří výrazně poradily a pomohli s materiály k vyplnění a přilepení jednotlivých segmentů při instalaci.