Hned ráno připravili v tělocvičně výstavu svých vánočních prací, pak si všichni společně při vystoupení spolužáků hudebníků zazpívali také koledy. Odpoledne si pak jimi vytvořené vánoční dekorace odnášeli návštěvníci na zkrášlení svých domovů.

Prodejní výstavu pořádali už pátým rokem. „Vánoční dekorace vytvářejí žáci pátých až devátých tříd při vánočních dílnách, ale přispívají i mladší děti," uvedla zástupkyně ředitele Jitka Šebková. Každý si může vybrat, v jaké dílně bude pracovat, a tak se v každé dílně sejdou žáci z různých tříd. „Je to proto, aby si děti vzájemně pomáhaly a aby se více poznávaly," dodal ředitel Zdeněk Jelínek.

Výrobky se každoročně většinou rychle vyprodají a za výtěžek pořizuje vedení školy dětem odměny. Trochu jinou, podstatně nákladnější, odměnu už dostaly v předstihu první, čtvrtá a osmá třída. Jedná se o nové rolety na okna. „Postupně bychom chtěli vyměnit závěsy za rolety ve všech třídách. Přednostně jsme zatím vybrali třídy, kde je interaktivní tabule a projektor, aby ho mohli ve výuce lépe využívat, když svítí sluníčko," vysvětlil Zdeněk Jelínek.

Rolety vyšly na každou třídu v částce kolem dvanácti tisíc korun. „Ani si nedovedete představit, jakou udělaly nové rolety prvňáčkům radost, protože je sluníčko při výuce obtěžovalo," radovala se s dětmi třídní učitelka Romana Ladická. Svěřila se také, že je bývalou žákyní zdejší školy a že ji těší, jak se škola v posledních letech stále proměňuje k lepšímu.

STANISLAVA KOBLIHOVÁ