Dvouletý zákaz řízení, padesátitisícová pokuta a nepodmíněný trest vězení od jednoho do šesti let. Noční divoká jízda po Palackého náměstí může 34letého řidiče z Budějovicka v bílém BMW vyjít pěkně draho. Nezastavil, nepředložil doklady, zatvrzele odmítal dechovou zkoušku a korunu všemu nasadil, když se pokusil zasahující policisty z hlídkové služby uplatit. Bohužel pro něj na tom nejméně vhodném místě. Stál totiž přímo pod kamerou suchovrbenského obvodního oddělení.

Podle velitele hlídkové služby Vítězslava Láda začal komický příběh banální dopravní kontrolou. Policisté Tomáš Faktor a Jan Adamec si minulé úterý 19. března kolem 0.45 hodin všimli v Lipenské ulici rychle jedoucího BMW. Mířilo do Riegrovy ulice. Když řidič spatřil hlídku, šlápl na plyn a pokusil se zmizet.

Ujížděl až na Dobrovodskou, kde znenadání zastavil. „Když k němu kolegové přišli, viděli jak ulehá na zadní sedadla a předstírá spánek. Dušoval se, že auto neřídil. Nikdo jiný však uvnitř nebyl 
a nikdo ani nevystoupil," popisuje s úsměvem podporučík Lád. Policisté proto vyzvali šoféra k otevření vozidla, ale ten to tvrdošíjně odmítal. Zamkl dveře a dělal mrtvého brouka. Po chvilce vyjednávání alespoň trochu stáhl jedno boční okénko. Muži zákona toho využili, bleskově strčili do škvíry obušek a nastříkali dovnitř slzný sprej. Muži tak nezbylo nic jiného, než vylézt ven.

Zavolám právníky!

„Při jednání s ním ucítili kolegové alkohol. Dechovou zkoušku však řidič odmítal. Tvrdil, že za volantem neseděl a neví tedy, proč by měl dýchat," pokračuje Vítězslav Lád s tím, že odmítnutí dechové zkoušky je závažným přestupkem, za nějž řidičům hrozí až padesátitisícová pokuta a dvouletý zákaz činnosti. Úřady na ně totiž automaticky pohlížejí jako na viníky. A to bez ohledu na to, zda alkohol skutečně požili, nebo nikoliv.

Když policisté šoféra na tato možná rizika upozornili, převezli ho k prvotnímu výslechu na suchovrbenské obvodní oddělení. Všechny tamní hlídky však zrovna byly 
v terénu a plnily neodkladné úkoly. Skupina tedy musela chvíli počkat před hlavním vchodem. A ten snímá bezpečnostní kamera. Řidič si toto zřejmě neuvědomil a podle všeho nechtěl ztrácet čas. Obrátil se na Jana Adamce a začal mu nabízet peníze. Nenechal se odradit ani tím, že policista vyndal z kapsy soukromý mobil s kamerou a začal si pokusy o úplatek nahrávat. „Nějak to udělejte, chlapi, vždyť jste kluci jako já. Řidičák mě živí, nemůžu o něj přijít. Tady máte na pivo," prohlásil řidič a vytáhl z kapsy pětitisícovou bankovku. Policisté odmítli a upozornili šoféra, že se dopouští trestného činu podplácení. Ani to ovšem nepomohlo.

„Odvezte mě na firmu, dám víc. Tak tedy sedm tisíc. Mám to hnát přes právníky? Dobře, tak deset tisíc, ale víc tady fakt nemám. Napište tam, že jsem měl do 0,3 promile, nějak to udělejte," přemlouval zoufalý a zároveň troufalý řidič policisty se dvěma pětitisícovkami v ruce. Veškeré jeho pokusy však byly marné. Případ si převzali kriminalisté, kteří muže obvinili  z uplácení. Hrozí mu nepodmíněný trest odnětí svobody od jednoho roku do šesti let.

„Během loňského roku jsme se s podobným jednáním setkali dvakrát. Bylo to při silničních kontrolách. Policisté vždy a jednání pečlivě zadokumentovali," dodal velitel Vítězslav Lád.