V minulém týdnu evidovali jihočeští hygienici celkem 76 potvrzených případů klíšťové encefalitidy a 165 nahlášených a potvrzených případů lymeské boreliózy. Přibylo sedm nahlášených případů klíšťové encefalitidy a devět nově potvrzených případů lymeské boreliózy. Informovala o tom ředitelka Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje Kvetoslava Kotrbová.

Co se týče klíšťové encefalitidy, v relativním pojetí výrazně nejvíce případů evidují okresy Prachatice (19,6 případu na sto tisíc obyvatel) a Český Krumlov (18). Následují okresy Strakonice (12,7) České Budějovice (11,7) a Jindřichův Hradec (10,8 na sto tisíc). Celokrajský průměr je 11,9 na sto tisíc obyvatel kraje. Pod tímto průměrem se pohybují okresy Tábor (8,8) a Písek (7,1).

V absolutních číslech nejvíce je případů evidováno na Českobudějovicku (22), Českokrumlovsku (11), na Prachaticku a Jindřichohradecku (10), na Táborsku je hlášeno 9 případů, stejně tak na Strakonicku, a na Písecku 5 případů. Letos je v regionu hlášeno zatím o 7 případů méně než vloni v tomto období.

U lymeské boreliózy je výrazně největší výskyt evidován na Českobudějovicku (62). Na Českokrumlovsku jde o 29 a na Táborsku o 28 případů, na Jindřichohradecku je 27 potvrzených případů. Další případy jsou evidovány na Písecku (11), Prachaticku (7) a na Strakonicku je jeden potvrzený případ.

Letos je lymeské borreliózy, respektive jejích nahlášených a potvrzených případů, evidováno o 20 více než vloni v tomto období.

Největší výskyt klíšťové encefalitidy evidovali jihočeští hygienici v roce 2011, tehdy onemocnělo v regionu celkem 170 osob a v celé ČR 861 osob. Nejvíce případů lymeské boreliózy bylo v Jihočeském kraji zaznamenáno v roce 2013, a to 317 nahlášených a potvrzených případů.