Před čtyřmi roky přivedl nerovný pár na svět potomky, kteří dostali jména Snoopy a Schina. Protože si s vajíčky rodiče nevěděli rady, manželé Burkhardtovi „kuřata“ vypiplali. Napodruhé letos v květnu už pár další mladé akceptoval a „přírodně“ vychovává (foto dole).

„Takové hybridy jsou ve světě jedinečné – ve volnosti se sovy a výři nekříží a v chovech také není podobný případ znám,“ píše PNP. Do Himmelwiesu tak už zamířili třeba vědci z Anglie, po nich biolog Matthias Overmann z Univerzity v Kolíně nad Rýnem. K Burkhardtovým ho doprovodila starostka Josefa Schmidová, patronka neobyčejných mláďat. Na Overmanna udělali ptáci velký dojem – co do velikosti odpovídají výrovi, houkají jako výr, ale mají bílé drápy a světlé peří „po tatínkovi“… Experta nejvíc zajímala struktura jejich peří. Sovy je mají přizpůsobené svému způsobu lovu – umožňuje jim létat nehlučně, takže kořist není varována.

… a ta nejmladší, zatím bezejmenná.Zdroj: Deník/repro PNP

Úspěšné rodiče nechá chovatel dál ve společné voliéře. Jestli zkusí další potomky, to se ovšem teprve uvidí, uzavírá PNP.

Na snímku jsou nahoře jsou „sněžnosoví výři“ Snoopy a Schina. Vlevo je biolog Matthias Overmann, uprostřed sokolník amatér Willi Burkhardt a vpravo patronka soviček, starostka Josefa Schmidová.

Půjčovna kol prosperuje

Firma Donau-Touristik v Linci deset let provozuje mj. půjčovnu kol. Loni služby využilo 3200 turistů, letos už o 12 % víc. V létě jsou klienty ze 40 % Italové, z 20 % Němci následovaní Američany a Brity. 70 % se s bicykly vrací do Lince, už každý pátý ale využívá nabídky a odevzdává kola ve Vídni. O pětinu se letos zvýšil zájem o zápůjčku e-kol, zvláště k výletům na Pöstlingberg. Na den stojí nájem kola 15 eur.

Práce je klíčem k integraci

Jeden z azylantů, kteří chtějí pracovat.Zdroj: Deník/repro

To je heslo hornorakouského rady pro migraci Rudolfa Anschobera, který se už měsíce snaží s kolegou z vlády, radou pro hospodářství Michaelem Struglem, pootevřít trh práce pro žadatele o azyl, píší OÖN. V krátké době se v této spolkové zemi podařilo vytvořit 206 učebních míst (v celém Rakousku celkem 415), z toho dvanáct pro ženy. 142 nabídek využili Afghánci, ale pak také Iráčané a Syřané. 42 % se učí v obchodě, 38 % v gastronomii a 20 % v průmyslu. „V těchto oblastech máme 2600 volných míst, z toho 1400 pro učně,“ říká v listě Strugl.

Tato možnost je určena pro azylanty mladší 25 let, ale Strugl se zasazuje o to, aby individuální povolení byla vystavována i pro starší běžence, protože u nich je větší pravděpodobnost, že zůstanou. A čím později dochází k integraci, o to je těžší a to déle tito lidé potřebují sociální pomoc.

Na snímku je uchazeč o azyl jako učeň v pečovatelském domově v Haslachu. Informace k tématu: www.zusammen-helfen.at/beschaeftigung.

Padly dva miliony kubíků dřeva

Poničený les v Salzwegu.Zdroj: Deník/repro PNP

V Bavorsku pořád pokračují ve sčítání škod, které nadělala vichřice o víkendu. Aktuální odhad mluví o dvou milionech kubíků polomů. Více než 90 % z toho připadá na dolnobavorské okresy Pasov a Freyung-Grafenau. „Tady vítr zpustošil tisíce hektarů lesa a zničil práci celých generací vlastníků,“ říká v PNP ministr zemědělství Helmut Brunner. O možném odškodňování bude vláda jednat po letní parlamentní pauze.

Hráli o 11kilovou kuličku

Zašíbali si jako zamlada.Zdroj: Deník/repro PNP

„Ne, do kapsy se tato kulička nevejde, a na hraní je také těžká,“ píše PNP na úvod zprávy o 1. ročníku bodenmaiském poháru v kuličkách. Do Bodenmaisu se k němu sjelo dvanáct týmů – až z Východního Fríska, z Hessenska, Porýní-Falcka a Saska… Na dvou drahách bojovali účastníci dva dny – pod dohledem zástupců Německé rady kuliček, aby všechno šlo podle oficiálních pravidel. Vítězové, tým „Brandy 2“ z Brandoberndorfu v Hessensku, si odnesli v úvodu zmíněnou „kouli“ jako trofej. „Víc než dva dny loni trvalo jen její chlazení ve sklárně Joska – má dvacet centimetrů v průměru a váží jedenáct kilogramů. Je to největší ,ústně vyfouknutá´ skleněná koule na světě,“ uvádí PNP. Druzí v soutěži skončili kuličkáři z Uttumu ve Frísku, kteří přijeli z největší dálky – cestovali 850 kilometrů.

Sběratel pivních džbánků

Sběratel džbánků ve svém království.Zdroj: Deník/repro PNP

Hermann Gerstl (68) z Haidu sbírá pivní džbánky. „Napil se ale jen z několika z nich – jeho vášeň je čistě platonická,“ píše PNP. V zimní zahradě jjich má uskladněno kolem 1700, z nejrůznějších pivovarů po celém Německu. Sahají až ke stropu, který je ve výšce odhadem pěti metrů. „Když regály vyklízí, aby je umyl, což mu může trvat i tři až čtyři dny, je to pro něho i cesta do minulosti. Vždycky v něm jednotlivé kusy sbírky vyvolávají hezké vzpomínky na místa a na lidi, od kterých je dostal,“ uvádí list. Jeho absolutně nejmilovanějším motivem na nádobách je král Ludvík II.

„Batmanská noc“

V Bavorsku žije 23 druhů netopýrů, a všechny jsou ohroženy, shrnuje PNP k evropské netopýří noci „Batnight“. Zemský svaz ochrany ptactva zve při té příležitosti k řadě akcí z 26. na 27. srpen v celém Bavorsku, které mají vzbudit pozornost k ohrožení netopýrů. „Největším nebezpečím pro ně je ztráta vhodných životních prostor,“ říká v listě bioložka svazu Anne Schneiderová. „Staré stromy, které jim skýtaly v dutinách a trhlinách úkryty, stále rychleji mizí. K tomu pesticity hubí hmyz a tím otravují i potravu netopýrů.“

Akce k Noci netopýrů připravují podle PNP ve 35 zemích. Server www.ceson.org informuje o těch chystaných v Čechách. V Jihočeském kraji budou v pátek 1. září od 17.30 do 21 hodin v Domě přírody v Třeboni (kontakt cepakova@seznam.cz), a v Chýnovské jeskyni 15. září od 10 do 22 hodin (kontakt chynov@caves.cz).

A je ve finále hitů!

Zatím má nejvíc fanoušků.Zdroj: Deník/repro PNP

Ještě jedno vítězství chybí Johannesu Weindlovi (15) z Rechertsriedu, části obce Kollnburg, k titulu Krále letních hitů německé veřejnoprávní televize ARD. Jeho cestu vyřazovacími koly v pořadí „Vždycky znovu v neděli“ náš web sleduje. Tentokrát získal 66 % telefonických hlasů posluchačů a nadcházející neděli ho čeká finále, v němž se utká o přízeň veřejnosti s Justinem Winterem z Dolního Saska. „Vítěz získá nejen titul krále hitů, ale bude moci vyrazit na velké turné – spolu s moderátorem pořadu Stefanem Mrossem a dalšími známými interprety,“ uvádí PNP.

Na snímku jsou Johannes s Mrossem.

Den starých řemesel

Jak se dřív dělal vodovod.Zdroj: Deník/repro PNP

V zážitkovém dvoře „Starý mlýn“ v lázeňském parku Sankt Englmar bude v pátek 25. srpna od 14 do 17 hodin Den starých řemesel, při němž se staří i mladí návštěvníci seznámí s tím, co a jak se vyrábělo dřív. Mnoho z tohoto umění už bylo zapomenuto – třeba jak se pletou košíky, ostří kosy, dělají šindele či okapy ze dřeva… To opět budou předvádět zruční mistři a s nimi ženská posila – Karina Müllerová z Angernu u Viechtachu ukáže, jak se dělávalo máslo, píše PNP. A bude prý možné tuto pochoutku hned na místě namazat na chléb podle starých selských receptů, které v kamenné peci mlýna upeče Elisabeth Wittmannová…

Všichni návštěvníci jsou zváni i k vyzkoušení si těchto řemesel.

Do kina za historií

V sobotu od 16 hodin promítne kaplické kino film „Hluboké kontrasty“ režisérky Lenky Ovčáčkové, která se věnuje tématu života při hranicích včetně poválečného vyhnání. V tomto poeticko-literárně laděném dokumentu, jehož realizaci podpořily Německo-český fond budoucnosti, Spolek Adalberta Stiftera a TU v Drážďanech, se věnuje i lidem, kteří tehdy v Čechách zůstali, a těm, kteří se sem přistěhovali v posledních desetiletích. Od 19 hodin bude následovat snímek téže autorky „V jednom vše, ve všem jen jedno“, mapující z obdobného pohledu historii Novohradska. Přibližuje ji i osobními příběhy čtyř desítek zdejších lidí. Po promítnutí bude beseda s režisérkou.

Spoluorganizátor Bernhard Riepl našemu listu řekl, že při promítání těchto dokumentů budou návštěvníci moci zdarma získat první díl dvojjazyčné knihy o kaplických dějinách, jejímž autorem je vysídlený kaplický rodák Hubert Sailer. Ten předběžně přislíbil účast a autogramiádu. Jeho práce vychází údajně v češtině poprvé.

Na kolech třemi zeměmi

Křtili cykloprůvodce třemi zeměmi.Zdroj: Deník/repro PNP

Bavorsko, Rakousko a Česko mají mnoho společného a jednu vášeň si obzvlášť dělí – jízdu na kolech, píše PNP. Proto Evropský region Dunaj-Vltava vydal cyklistického průvodce, který přátele zdravého pohybu provádí nejkrásnějšími cestami regionu. Lze podle něj projet třeba cyklostezky Dunaj-Ilz, Vilstal, Národní park Bavorský les, ale také objet lipenské jezero, Českou Kanadu nebo přírodní park Steinwald ve Falcku, pokračuje list. Trasy o celkové délce 1545 kilometrů vedou k nejkrásnějším místům fauny, flory, historie a kultury, které tyto země mohou nabídnout, ujišťuje list.

Průvodce lze stáhnout zdarma na www.europaregion.org, nebo vyzvednout v infocentru Evropského domu ve Freyungu, dodává list.

Na snímku představují nového cykloprůvodce zleva hornorakouský zemský rada Michael Strugl, hornofalcký viceprezident Walter Jonas, prezident sněmu obcí Horní Falce Franz Löffler, předseda dolnobavorské vlády Rainer Haselbeck, pasovský okresní hejtman Franz Meyer, prezident sněmu obcí Dolního Bavorska Olaf Heinrich, dolnorakouská zemská radní Barbara Schwarzová, Iveta Fryšová, Kateřina Pospíšilová, Jan Přibáň z euroregionu a ředitel Auerspergova gymnázia Christian Zitzl.