Ulehčit dětským diabetikům jejich nemoc. Takový byl cíl trojice studentů z ČVUT. Barbora Suchanová z Loun, Tomáš Pikous z Prahy a Marek Novák z Českých Velenic proto vytvořili nový glukometr, který má povinné měření hladiny cukru v krvi dělat trochu snesitelnějším.

„Náš výrobek se skládá z glukometru ve formátu kreditní karty a softwarového řešení, které umožňuje snadnou správu naměřených výsledků,“ přiblížil výrobek Marek Novák, absolvent českobudějovického gymnázia J. V. Jirsíka.

S tím také odjeli na konci července do USA, kde se zúčastnili celosvětové soutěže Imagine Cup, pořádané společností Microsoft. Ve finále porazili padesát čtyři týmů a stali se tak prvními Čechy, kteří v prestižní soutěži dosáhli na stupeň nejvyšší.

Za sebou nechali padesát čtyři týmů

Když přijela trojice studentů z ČVUT na konci července do amerického Redmondu představit na mezinárodní soutěž Imagine Cup svůj projekt na měření hladiny cukru v krvi dětských pacientů, možná ani netušila, jak moc dobrá nakonec bude. Právě Tomáš Pikous, Barbora Suchanová a Marek Novák totiž nakonec zvedli pohár pro absolutní vítěze a stali se tak vůbec prvními Čechy, kteří v této soutěži uspěli.

Jak ale uvedl Marek Novák, rodák z Českých Velenic a absolvent budějovického gymnázia J. V. Jirsíka, úkol to rozhodně nebyl snadný. „Konkurence na soutěži byla tvrdá, stáli jsme i proti týmům z MIT, Stanfordu nebo Oxfordu,“ shrnul Marek Novák své zkušenosti. Nakonec za sebou ale všech 54 týmů nechali a získali odměnu 225 tisíc dolarů.

Porotu totiž zaujali svým výrobkem, který má dětským diabetikům ulehčit jejich nemoc. A to za pomoci glukometru, který má velikost kreditní karty a v pohodě se tak vejde do peněženky. Ten je navíc propojený s aplikací v mobilu, která naměřené výsledky zaznamenává a v případě potřeby zasílá výsledky i s určením polohy rodičům. „Formát kreditní karty a miniaturní velikost elektroniky nám umožňuje do značné míry design ovlivnit nejen z hlediska barvy, ale i tvaru a motivu. To nám dává oproti konkurenci jednoduchou možnost posunout současné glukometry blíže k dětem a udělat z nich nejen zdravotnický prostředek, ale i něco, co můžou mít děti rády a vytvořit si k tomu bližší vztah než k dnešním měřičům cukru,“ popsal Marek Novák výhody výrobku, na kterém s Barborou a Tomášem pracovali přes dva roky.

A co plány do budoucna? „Aktuálně hledáme financování pro dokončení vývoje a uvedení produktu na trh. Dále spolupracujeme s 3. lékařskou fakultou Univerzity Karlovy na výzkumu souvisejícím s nalezením léčby diabetu,“ dodal.