Z devátého patra 35 metrů vysoké administrativní budovy v areálu jaderné elektrárny se v pátek valil dým. Naštěstí nehořelo. Hasiči si chtěli při cvičení vyzkoušet speciální rukáv, který umožňuje evakuovat lidi z výškových budov.

Dvacet lidí se rukávem sklouzlo do bezpečí i ze střechy elektrárenské budovy. Koš se speciálním evakuačním rukávem je součástí výškové plošiny na hasičském voze. Ředitel elektrárny Bohdan Zronek připomněl, že zařízení Temelínští pořídili před dvěma lety v rámci zátěžových testů Evropské unie. „V případě potřeby pomůže významně zrychlit evakuaci lidí z budov,“ doplnil Bohdan Zronek.

Velitel temelínských hasičů Martin Novotný popsal, že do koše, který se ke střeše výškové budovy dostane v několika minutách, může najednou nastoupit pět osob. Ty lze evakuovat za pět minut. „Je to významný posun, protože dříve jsme používali vysouvací žebřík. S rukávem je evakuace rychlejší a bezpečnější,“ doplnil Martin Novotný.

Vlastní evakuace pomocí rukávu je pak velmi bezpečná. V nadsázce to lze přirovnat k toboganu pro dospělé. Pod umělohmotným pláštěm, který tvoří tělo rukávu, je bavlněná spirála, ve které se osoba klouže. Rychlost si může regulovat polohou vlastního těla. Přestože rukáv směřuje kolmo dolů, spirála umožňuje velmi pomalý pohyb. Dokonce je možné se uvnitř spirály kdekoli zastavit. „Jde asi o nejbezpečnější evakuaci z vysokých budov, která v současnosti existuje,“ dodal Novotný. Na vlastní kůži si vyzkoušela jízdu rukávem i předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová: „Jízda byla fajn, dole se mi jen pořádně motala hlava.“