Mezi Úsilným a Borkem pomalu finišují práce na úseku D3, kde se zahájení zkušebního provozu čeká do konce září. A ve stavebním řízení už se rozhoduje také o navazujícím úseku kolem Českých Budějovic.

Pro stavební povolení se ale hodně změnil projekt. Ještě v dokumentaci pro územní rozhodnutí, které stavebnímu povolení předchází, se dalo u Českých Budějovic napočíst celkem pět sjezdů z dálnice. Nyní Jan Studecký, tiskový mluvčí Ředitelství silnic a dálnic ČR, potvrdil Deníku, že u krajského města budou jen tři – Úsilné, Pohůrka a Roudné.

Roudné úbytek dálničních sjezdů podle starosty Gustava Hada nevítá. „Radost z toho nemáme,“ říká Gustav Had. Existují totiž obavy z budoucího zvýšení tranzitu přes obec směrem na České Budějovice. Roudenští proto navrhli stavbu nové silnice.

Zatím jde ale jen o záměr. „Apelujeme na město a kraj, aby se stavěla nová Plavská,“ vysvětluje starosta Roudného Gustav Had s tím, že silnice by mohla vést podél nedaleké železniční tratě, kde je nyní vymezený koridor. Návrh se ale zatím jen prověřuje, napříkladi z hlediska možného výkupu pozemků.

Záběry z bezpečnostních kamer v galerii.
Zničené obrazy Jadrana Šetlíka budou muset zaplatit rodiče vandala

Roudné už se proti možnému zvýšení provozu od dálnice dlouho připravujei pomocí dopravních omezení. Například si do podmínek pro zprovoznění sjezdu dalo omezení tonáže vozidel projíždějících obcí. A také požaduje zprovoznění jižní tangenty buď před dálnicí nebo souběžně s ní. Aby těžká doprava mohla případně na České Budějovice jet přes tangentu a následně silnici od Českého Krumlova a netlačila se do Roudného. Obci by pak dálnice nemusela tolik uškodit.

Úplně jednoduchá není situace ani u dálničního sjezdu Pohůrka. Ten nebude stavět Ředitelství silnic a dálnic ČR. Akce bude součástí zanádražní komunikace v režii Jihočeského kraje. Podle krajského radního Josefa Knota má být dálnice u Českých Budějovic hotová do čtyř let do té doby chce kraj zprovoznit i sjezd Pohůrka. Podle krajského radního Jiřího Švece je projektová příprava v plném proudu. Dosud ale stavba nemá územní rozhodnutí a kraj nevlastní ani všechny potřebné pozemky. Také se teprve zpracovává posudek sjezdu a navazující silnice na životní prostředí. Podle budějovického náměstka primátora Františka Konečného je ale nezbytné, aby dálnice měla u krajského města tři sjezdy.

Už na konci září by se měl pro řidiče otevřít ve zkušebním provozu úsek dálnice Borek - Úsilné. Potvrdil to včerejší kontrolní den na stavbě.